Erişilebilirlik

IŞİD'in Bağdat Üzerindeki Baskısı Sürüyor


IŞİD'in Bağdat Üzerindeki Baskısı Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Irak’ta halifelik kurduklarını ilan eden İslamcı militanlar Bağdat üzerinde baskıyı arttırıyor. Bu durum huzursuzlanan Iraklı yetkilileri Amerika’dan uzaklaşmayı bile göze alarak bulabildikleri her yerden yardım aramaya yöneltti

Bağdat semalarında Amerikan değil, Rus uçakları dolaşıyor.

Iraklı Korgeneral Enver Hamma Rus yardımından memnun: “Rus savaş jetlerinin önümüzdeki birkaç gün içinde IŞİD militanlarına karşı kullanılacağını doğrulayabilirim.”

Iraklı yetkililer haftalardır Amerika’nın militanlara karşı hava saldırılarına girişmemesinden yakınıyor.

Irak’ın Washington Büyükelçisi Lukman Faili Rus yardımını savundu: “Hava saldırılarına ihtiyacımız var. Amerika bu ihtiyacımızı yerine getirmezse Rusya dahil bunu yapaçak herkesi memnunlukla karşılarız.”

Bağdat ve çevresindeki bölgelerin güvenliği konusunda kaygılar artıyor. Amerikalı askeri yetkililer İslamcı militanların gösterdiği güçlü varlığın sorun yarattığı görüşünde.

Pentagon sözcüsü Amiral John Kirby, Bağdat üzerine baskının sürdüğünü söyledi: “İslamcı militanların kuzeyden ve batıdan Bağdat üzerinde baskı yapmayı sürdürdüklerini görüyoruz. Baskı azalmış değil.”

IŞİD militanlarıysa sınırın öbür tarafında, Suriye’de de silahlı geçit törenleriyle gövde gösterisi yapmaya devam ediyor.

Örgüt lideri İnternet’de yayınlanan bir ses bandında Müslümanlar’ı kurduğu halifeliğe katılmaya çağırdı.

Amiral John Kirby halifelik ilanını ciddiye almadı: “Halifelik ilan etmiş olabilirler. Ama halifelik sadece ilan etmekle kurulmaz.”

Yine de Amerika ihtiyatı elden bırakmayarak Irak’a 300 yeni asker gönderme kararı aldı. Bu askerler insansız hava araçları ve Apache helikopterleri tarafından desteklenecek.

Askerler, Amerikan büyükelçiliğini, Bağdat havaalanındaki tesisleri ve personeli koruyacak.

Pentagon yetkilileri, Irak’ın Amerika’yı yeterince destek vermemekle suçlamasına karşı Amerikalı askeri danışmanların hala tehdidin boyutuyla Irak’ın ihtiyaçlarını değerlendirdiğini söylüyor.

Yetkililer ayrıca Iraklılar’ın mezhep çatışmalarını körüklemedikleri sürece istedikleri her ülkeyle ilişki kurabileceklerini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG