Erişilebilirlik

2018'de IŞİD'in Afrika'yı Hedef Alma İhtimali Yetkilieri Kaygılandırıyor


Irak ve Suriye’de yenilgiye uğrayan IŞİD’in şimdi de Afrika’yı hedef alma ihtimali Amerikalı yetkilileri kaygılandırıyor. Amerikan ordusu, teröristlerin, Afrika kıtasının geniş ve kontrolsüz topraklarından faydalanmasını önlemeye çalışıyor.

“Yoksulluk, siyasi hayal kırıklığı, genç ve işsiz Müslüman kitleleri…” Bunlar IŞİD’in aradığı desteği bulması için en ideal koşullar ve hepsi de Afrika’da mevcut.

Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Michael McCaul, “Eğer geleceğe bakarsak, Afrika’nın IŞİD’in yeni merkezi olacağını görürüz. Zaten şimdiden bunun ilk işaretleri gelmeye başladı,” diyor.

Afrika kıtasında, Afganistan’a konuşlandırılan askerlerin yarısı kadar Amerikan birliği bulunuyor.

Kıtada terör eylemleri arttıkça, 2009 yılında 3,200 olan Amerikan ordu personeli sayısı bugün 6,500’e ulaşmış durumda.

Büyükelçi John Campell, “Afrika konusunda ciddi bir kaygı var. Dolayısıyla Amerika askeri ve güvenlik sorunlarına geçmişe göre daha fazla odaklanıyor,” diyor.

Ancak, Dışişleri Bakanlığı bütçesindeki kesinti planı hayata geçerse, bu çabalar da sekteye uğrayacak.

Campbell, “Sadece askeri yaklaşım gerçekten işe yarar mı? Bence yaramaz,” şeklinde konuşuyor.

Amerika Savunma Bakanlığı’na bağlı Afrika Kuvvet Komutanlığı, Afrika yerel güçlerinin İslamcı teröristlerle mücadelesine destek vermeyi hedefliyor.

Afrika Kuvvet Komutanlığı’ndan Kıdemli Başçavuş Ramon Colon-Lopez, kıta nüfusunun giderek gençleştiğini, dolayısıyla İslamcı teröristlerin saflarına çekecekleri genç erkek sayısının arttığını söylüyor: “Hiçbir seçeneğiniz yoksa ve aşırıcı gruplar size motosiklet ve rüşvet teklif ediyorsa, ne yaparsınız? Ailenizin aç olduğunu, onlara yemek götüremediğinizi ve diğer yandan birilerinin size seçenek sunduğunu düşünün.”

Beyaz Saray yönetimi 2017’de, Somali’deki El Şabab ve IŞİD militanlarına da hava saldırıları başlattı. Artık Amerika, Afrikalı müttefiklerini ve bölgedeki Amerikalı yetkilileri korumak için taarruz amaçlı saldırılar düzenliyor.

Colon-Lopez, “Bu kesinlikle işe yarıyor. Çünkü böylece bölgedeki yerel güçlerle çalışabiliyor ve onlara elimizden geldiği kadar yardım edebiliyoruz,” diyor.

Öte yandan, Afrika’daki aşırıcı gruplarla mücadelenin bir bedeli de var. Mayıs ayında, Amerikalı bir Özel Kuvvet komutanı, Somali güçlerine yardım ederken öldü. Ekim ayında da, Nijer’de dört Amerikan askeri IŞİD tarafından öldürüldü.

Önümüzdeki aylarda güvenlik şartları daha da kötüleşirse, Afrika kıtasında daha fazla Amerikan askerinin hayatı tehlikeye girebilir.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG