Erişilebilirlik

IŞİD'in Afganistan Kanadı Sözcüsü Hava Operasyonuyla Öldürüldü


Amerika Ordusu IŞİD'in Afganistan kolunun konuşlandığı yerlerden biri olan Nangarhar bölgesine sık sık hava operasyonları düzenliyor.
Amerika Ordusu IŞİD'in Afganistan kolunun konuşlandığı yerlerden biri olan Nangarhar bölgesine sık sık hava operasyonları düzenliyor.

Amerika yönetimi IŞİD’e karşı Afganistan’da ilerleme kaydedildiğini belirtiyor. Son olarak düzenlenen hava saldırısında örgütün Afganistan sözcüsünün öldürüldüğü duyuruldu.

Amerika Ordusu’ndan yapılan açıklamada, 23 Aralık Pazar günü, Afganistan’ın Nangarhar bölgesine düzenlenen hava saldırısında, örgütün sözcüsü Sultan Aziz Azam ve iki örgüt üyesinin daha öldürüldüğü açıklandı.

Afgan yetkililer de operasyona ilişkin yaptıkları açıklamada hava saldırısında herhangi bir sivilin zarar görmediğini belirttiler. Afganistan İçişleri Bakanlığı tarafından VOA’ye verilen bilgide Azam’la birlikte öldürülen kişilerin, kendisinin korumaları olduğu ifade edildi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Azam’ın özellikle sivilleri hedef alan büyük saldırılar için örgüte militan alınması görevini yürüttüğünü söyledi.

Amerika Savunma Bakanlığı’nın Kongre üyelerine sunduğu rapora göre, bölgedeki Amerika kuvvetleri ve Afgan güvenlik güçleri, IŞİD’in Afganistan kolu olan ve IS-Horasan yada ISIS-K olarak bilinen örgüte karşı ilerleme sağlıyor.

Yine aynı raporda aktarılan bilgilere göre örgüt, özellikle Nangarhar bölgesinde hem kontrol ettiği toprakları hem de üyelerini kaybediyor. Sunulan rapor Haziran ve Kasım ayı arasındaki döneme dair verileri kapsıyor.

Ancak yine aynı raporda örgüte karşı Nangarhar’da ilerleme kaydedilse de örgütün ülkede varlık göstermenin yollarını bulduğuna da dikkat çekiliyor.

Pentagon raporunda, “Ülkede farklı yerlerde sığınacak yerler buldular. ISIS-K zayıflatılsa da kalabalık bölgelerdeki saldırılarına devam edecek görünüyorlar.” denildi.

Pentagon’un IŞİD’in Afganistan kolu ISIS-K’nın sözcüsünün öldürüldüğünü duyurduğu süreçte Amerika Başkanı Donald Trump’ın Afganistan’daki 14 bin askerin yarısını geri çekmeyi düşündüğü konuşuluyor.

Amerikalı yetkililer ISIS-K örgütünün Nangarhar ve Kuzey Cüzcan vilayetinde 1000 kadar militanının olduğunu düşünüyorlar.

2017’den bu yana düzenlenen hava saldırılarında en az 3 üst düzey örgüt üyesi öldürüldü.

Son olarak 26 Ağustos tarihinde Afgan hükümeti, ISIS-K emiri Abdu Saad Erhabi ve 9 adamının Amerika güçlerince düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü duyurmuştu.

Eylül ayında görevi bırakmasından önce Amerika kuvvetleri eski komutanı General John Nicholson, örgütün diğer ülkelerdeki savaşçıları kendi kadrosuna katmak konusunda başarılı faaliyetler yürüttüğünü söylemişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG