Erişilebilirlik

IŞİD’i Hedef Alan CHP’li Vekile Engelleme


Son günlerde terör örgütü IŞİD’in İstanbul’daki faaliyetlerini ortaya çıkarmasıyla dikkat çeken CHP Milletvekili Eren Erdem’in, Atatürk Havalimanı’nda sözlü savcı talimatı ile yurtdışına çıkışının engellenmesi ve polis gözetiminde alıkonulması sert tepki yarattı.

CHP ile AKP arasında “terör” kaynaklı siyasi gerilim tırmanıyor. Geçtiğimiz haftalarda, CHP Genel Merkezi’nce “AKP Teröre Yardım ve Yataklık Ediyor” başlığıyla hazırlanan broşürde, bugüne değin PKK ve IŞİD konusunda iktidar partisi mensuplarınca yapılan açıklamalar derlenmişti. Bunun ardından İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 28 Haziran gecesi IŞİD’in gerçekleştirdiği düşünülen terör saldırısıyla birlikte CHP, 14 yıldır iktidardaki AKP’yi teröre yol açmakla eleştirmişti.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem de, IŞİD’in Türkiye’de hücre yapılanması, militan/üye toplaması ve sınır geçişleriyle ilgili AKP’nin sorumluluğunu belgeleriyle ortaya koyacaklarını açıklayan isimlerdendi. Erdem, son birkaç gündür İstanbul-Avcılar gibi semtlerde terör örgütü IŞİD sempatizanlarınca dağıtılan broşür, dergi gibi yayınları ve bu dağıtıma polis müdahalesi olmamasını yakın takibe aldı. Erdem, radikal dini içerikli, IŞİD’in faaliyetlerini övücü “Tevhid” dergisi gibi yayınları gündeme taşıyarak, Türkiye’de insan katliamları gerçekleştiren böylesi terör faaliyetlerine nasıl izin verildiğini sorguluyordu. Erdem, bu konuda Twitter aracılığıyla yaptığı paylaşımlarla da konuyu Türkiye kamuoyuna taşıdı.

IŞİD ile ilgili dikkat çekici çalışmaları ardından Ramazan Bayramı nedeniyle yurtdışındaki ailesini ziyaret etmek üzere Atatürk Havalimanı’na geldiğini kaydeden Erdem, havalimanında şaşırtıcı bir durum ile karşı karşıya kaldı.

Erdem: Bu bize gözdağı girişimidir

CHP’li Erdem, Berlin’e gitmek üzere bindiği uçaktan polis tarafından apar topar indirildikten sonra Atatürk Havalimanı’nda VIP Salonu’nda alıkonulmaya başlandı. Bu durumu Facebook’tan canlı video yayınıyla paylaşan Erdem, CHP yönetimini de bilgilendirerek, savcılıktan sözlü talimat geldiği gerekçesiyle uçaktan indirildiğini oysa pasaport kontrolünden geçerek uçağa bindiğini ve hakkında yurtdışına çıkış yasağı olmadığını ifade etti. Erdem, konuya ilişkin açıklamasında şunları dile getirdi:

“Bu bağlamda şu anda bir mağduriyet içerisindeyiz. Uçağa binen bir kişinin, bir milletvekilinin uçağa bindikten sonra yani bütün işlemleri yaptırıp uçağa bindikten sonra uçaktan indirilmesi için yazılı bir tebligat gösterilmesi lazım. Yurt dışına çıkış yasağı yok. Hiçbir yazılı tebligat gösterilmedi. Hiçbir evrak tebliğ edilmedi. Yasaklama ve kısıtlama kararı yok; ama uçağa bütün süreç tamamlanmış, pasaport işlemleri yapılmış, her şey tamam, uçağa biniliyor ve oradan indiriliyor. Savcılığın telefon yoluyla bunu söylediği gerekçesi gösteriliyor. Bu bir işgüzarlıktır. Bu yapılan politik bir tutumdur. Bu yapılan şey şahsıma yöneliktir. Kesinle ve kesinlikle kabul edilemez. Bu yapılan bize gözdağı verme girişimidir. Bu gözdağına teslim olmayacağız. Yapılan şey bizi sindirmek, gözdağı vermektir. Bundan yüzde yüz eminim. Ben bu politik davranışı gerçekleştirenleri kınıyorum. Uzunca bir süre bütün kamuoyunun bildiği üzere ciddi tehditlere ve baskılara maruz kaldık. Bayramda çocuğumuzu ziyaret etmeye engelleyen bir anlayışın bana bir şey anlatmasını veya kendini haklı göstermesini asla kabul edemem.”

Bozdağ’ın müdahalesiyle vekil uçabildi

Erdem’in alıkonulması üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı telefonla arayarak, CHP’li vekile nasıl bir hukuki işlem uygulandığı hakkında bilgi talep etti. CHP’nin verdiği bilgiye göre; Bakan Bozdağ, “Erdem ile ilgili bir usül hatası olmuş ve yanlışlık yapılmış” ifadesiyle durumu açıkladı. Bozdağ’ın sürece müdahil olmasıyla birlikte Erdem’in alıkonulmasına da son verildi.

Erdem, Bozdağ’ın talimatıyla serbest kalarak saat 18.50 uçağıyla Berlin’e gidişi öncesinde, yaşadığı durum nedeniyle ilgili savcıdan davacı olacağını ve bunun IŞİD’e yönelik yürüttüğü mücadeleden kaynaklanan bir gözdağı olduğunu söyledi.

Bu süreçte Erdem’e destek amacıyla CHP’li Barış Yarkadaş da, Atatürk Havalimanı’na giderek, vekil arkadaşıyla birlikte bekledi. Yarkadaş, “Milletvekili arkadaşımız Eren Erdem'in uçuşunun engellenmesi, Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu’na (CMUK) aykırıdır. Dokunulmazlığı olan bir milletvekilinin uçuşunun engellenmesi keyfidir, korkutmaya ve sindirmeye yöneliktir. Eren Erdem'in Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği iddiasıyla hakkında verilen 7 bin TL’lik cezayı ödemediği gerekçesiyle seyahat özgürlüğünün engellenmesi, hukukun iflas ettiğinin göstergesidir. Savcı, Eren Erdem’in eline karara ilişkin her hangi bir tebligat geçmeden uçuş yasağı kararını aldırtamaz. Savcı ya durumdan vazife çıkarmış ya da talimatla hareket etmiştir” dedi.

Olayda dikkat çekici bir başka nokta ise, CHP’li milletvekili Erdem’in ölüm tehditleri nedeniyle ailesinin yurt dışında yaşadığını açıklaması oldu. Erdem’in açıklaması, Türkiye’deki güvenlik kaygıları açısından da tartışma yarattı. Erdem ile ilgili Twitter’da CHP’li vekillerce başlatıla “ErenErdemYalnızDeğildir” etiketine sosyal medya kullanıcılarından da destek geldi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG