Erişilebilirlik

'IŞİD'e Müdahalede Geç Kaldık'


'IŞİD'e Müdahalede Geç Kaldık'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Senatör John McCain, Obama yönetiminin IŞİD’le mücadele ve Ortadoğu politikalarını eleştirdi. Afgan Servisi’nden Necibe Halil’in sorularını yanıtlayan Arizona Senatörü ve Cumhuriyetçi Parti’nin 2008 başkan adayı John McCain, Amerika’nın Sesi’ne Ortadoğu, IŞİD ve El Kaide’yle ilgili görüşlerini açıkladı.

Amerikan Kongresi ve Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen üyelerinden Cumhuriyetçi Arizona Senatörü John McCain, terör örgütü IŞİD’e karşı başlatılan mücadelede çok geç kalındığını söyledi.

IŞİD’in kanserli bir hücre gibi bütün bölgeye yayıldığını söyleyen Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı John McCain, ortaya çıkan küçük çaplı terör hücrelerinin de IŞİD’e bağlanmasıyla tehlikenin giderek büyüdüğüne dikkati çekti ve "Bölgedeki askeri varlığımızın azalması ve askerlerimizi bölgeden çekeceğimizi açıklamamız nedeniyle, IŞİD sorunu bölgesel olmaktan çıkarak küresel bir sorun haline geldi" dedi.

ABD Senatosu’nda beşinci dönemini geçiren Senatör McCain, IŞİD’in daha da güçlenmesini önlemek için aslında üs olarak kullandığı Suriye’nin Rakka vilayetinin hedef alınması gerektiğini savundu.

IŞİD öncesi dünyadaki en tehlikeli örgüt sayılan El Kaide, IŞİD’den sonra geri planda mı kaldı? Senatör McCain El Kaide’nin gücünün azaldığına inanmadığını söylüyor: “El Kaide halen güçlü bir grup. El Kaide’nin kolu olan El Nusra’nın Suriye’de derin kökleri olduğunu ve büyüdüğünü biliyoruz. El Nusra’nın yani El Kaide’nin, giderek IŞİD’den daha da tehlikeli olacağını savunanlar var. Kişisel olarak bu görüşe katılmasam da, bunu savunan birçok uzman bulunuyor.”

Başkan Obama, 2017’ye kadar Afghanistan’daki Amerikalı asker sayısını 100 binlerden 5 bine çekeceğini açıkladı. Senatör McCain’e göre asker sayısını bu kadar azaltmak, doğru değil. McCain, Afganistan'daki durumun daha da kötüye gittiğini ve asker sayısı azaltılırsa Taleban'ın cesaretleneceğini söyledi.

Bu yıl Amerika’da başkanlık seçimi yapılacak. Seçimlerden Amerika’nın Ortadoğu politikasını etkileyecek bir sonuç çıkar mı? Ve yeni Başkan, Amerika’nın bölgedeki askeri varlığını tekrar arttırmaya gider mi? Senatör McCain'e göre, yeni seçilecek başkan hangi partiden olursa olsun, Afganistan’da daha fazla Amerikan askeri olmasına izin verecek.

Amerika’nın Afghanistan’da süresiz kalması gerektiğini savunan Cumhuriyetçi Senatör John McCain, bunun gerekçelerini de şöyle açıkladı: “Bizim Japonya, Kore, Almanya ve Bosna’da zaten kalıcı bir varlığımız bulunuyor. Ayrıca askerlerimizi uzun süre misafir eden birçok ülke var. Eğer Afganistan’da Taleban’ı yener, barışın gelmesini sağlayabilirsek bu neden olmasın? Amerikan halkı, Amerikalılar’ın da yaralandığı ve öldüğü bu soruna desteğini esirgemez. Bu nedenle ben de, doğru bir askeri varlıkla, yeterince ekipman ve güç kullanarak Taleban’ı yenebileceğimizi ve ülkede kalarak barış ve huzurun devam etmesini sağlayabileceğimizi düşünüyorum.”

Senatör McCain, Amerika’nın Afganistan’da isitikrarın korunması konusunda elinden geleni yapması gerektiğine inandığını vurguladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG