Erişilebilirlik

IŞİD’e Karşı Önlemler Tacikler'i Böldü


IŞİD’e Karşı Önlemler Tacikleri Böldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Tacikler'in IŞİD’e katılmasını engellemek isteyen Duşanbe hükümeti, İslami geleneklere yeni sınırlamalar getiriyor. İbadeti kontrol altına alan yasalar toplumu bölmüş durumda. Bunun bir örneğini Parvona ve Sarvinaz Cüneydova kardeşler oluşturuyor. Kız kardeşlerden biri son derece dindarken, diğeri laik bir yaşam tarzına sahip. Üzerinde anlaştıkları tek nokta, herkesin kendi tercihini kendisinin yapması gerektiği.

28 yaşındaki Parvona, muhafazakar bir Müslüman ve çocukluğundan bu yana başını örtüyor. Parvona, “Orta 1’de evimizin yanında bir cami vardı. Buradaki Kuran kursuna gitmeye karar verdim” diyor.

33 yaşındaki ablası Sarvinaz da Müslüman olduğunu, ancak asla dindar bir yaşam tarzına sahip olmayacağını söylüyor. Sarvinaz, “Doğduğum aile çok özgürlükçü, demokratik bir aileydi diyebilirim” şeklinde konuşuyor.

Parvona, İslami inanışlarını 5 yaşındaki kızı Meryem’e aktarmak istiyor. Ancak bu son yıllarda daha zor hale geldi. Tacikistan’da devlet, bağımsız camileri kapattı ve İslamcı siyasi hareketlere yasak getirdi. Ayrıca okullarda ve işyerlerinde başörtüsünü yasakladı.

Parvona, “Herkesin nasıl giyinip, nasıl yaşanacağı hakkında kendi fikri var. Bence bu konuda engeller olmamalı” diyor.

Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de Sarvinaz, 8 yaşındaki oğlunun futbol formasının ne olacağına karar vermeye çalışıyor. Kız kardeşi gibi İslami bir hayatı tercih etmese de Sarvinaz, Parvona’nin barış içinde dini özgürlüklerini kullanma hakkını savunuyor:

Sarvinaz, “Herkes kendi fikrine sahiptir ve kendi ilkelerine göre yaşar. İnsanları belli şeyleri yapmaya zorlayamazsınız” diyor.

Ancak iki kardeş de laikliğe vurgu yapan otoriter bir rejim altında yaşadıklarının farkında. Yetkililer, genç Tacikler’in radikalleşmesini engellemeye kararlı. Yüzlerce Tacik, Suriye’ye IŞİD’e katılmaya gitti. Parvona, bu aşırılık yanlısı kişilerin kendi inanışlarını temsil etmediğini söylüyor:

Parvona, “Son yıllarda İslam adına savaşan radikal grupların İslam’la ilgisi yok” derken, Sarvinaz, “Bence ailelerin çocuklarıyla bu konuları konuşma yükümlülüğü var. Doğruyu, yanlışı anlatmaları gerekli” şeklinde konuşuyor.

Bu iki Tacik kardeş inançları açısından farklı olsa da bireylerin özgürlüğü konusunda görüş birliği içinde.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG