Erişilebilirlik

IŞİD'e Karşı İttifak Güçleniyor


IŞİD'e Karşı İttifak Güçleniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Paris’te dün yapılan konferansta 30 ülke IŞİD’le mücadele için Irak hükümetini destekleme kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin IŞİD’e karşi ittifak oluşturmak için giriştiği çabalar sonuç verdi

Paris’te yapılan toplantıda yaklaşık 30 ülke, Irak’taki IŞİD militanlarına karşı mücadeleye katılma taahhüdünde bulundu.Ülke temsilcileri Dışişleri Bakanı Kerry liderliğinde yapılan toplantıda Irak Hükümeti’ne yardım etme kararı aldı.

IŞİD militanlarını şimdilik sadece Amerika ve Irak güçleri Suriye sınırına doğru itmeye çalışıyor.

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, savaşın kapsamının genişletilmesi gerektiğini söylüyor:

”IŞİD’i sürekli takip etmeliyiz. Mali kaynaklarını kesmeli, IŞİD’le işbirliği yapmayı yasaklayan yasalar çıkararak ellerini kollarını bağlamalıyız. Komşu ülkelerden gelen militanların örgüte girmesini engellemeli, IŞİD’i adalet önüne çıkarmalıyız.”

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, uluslararası toplumun IŞİD tehdidini gözardı edemeyeceğini söylüyor:

”Birlikte hareket etmeliyiz. Iraklı yetkililere destek olmalı, açık ve güçlü bir şekilde yanlarında durmalıyız. Kaybedecek zamanımız yok.”

Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak, Ürdün, Suudi Arabistan, Türkiye ve Mısır’da, IŞİD’e karşı kurulacak koalisyona destek toplama turunun ardından Paris’e gitti. Amerikalı yetkililer, köktendinci ideolojiyi yıkmak için Müslüman müttefiklerin çok önemli rol oynayacağı görüşünde. Georgetown Üniversitesi’nden Profesör Nora Bensahil’e göre ideoloji, bölgesel bir tehdit:

”İster Sünni ister Şii olsun, ister Amerika’nın müttefiki ister düşmanı olsun, Ortadoğu’daki ülkelerin çoğunun çıkarları, IŞİD’in durdurulmasını gerektiriyor. Son derece iyi örgütlenen IŞİD’in köktendinci ideolojisi, Ortadoğu standartlarında bile çok acımasız.”

Amerika Barış Enstitüsü’nden Steve Heydemann, IŞİD’in Suriye’yi ve müttefikleri Rusya ve İran’ı da tehdit ettiğini söylüyor. Bu iki ülke, IŞİD’i, daha ılımlı örgütlere karşı denge sağlaması için desteklemişti:

”Rusya ve İran, yanlış politika izledi. Ancak hatalarının doğuracağı sonuçları engellemek için bu iki ülkeyle işbirliği yapabilir, IŞİD’e karşı cephe alabiliriz.”

Paris’teki görüşmeler, IŞİD’in kurulu olduğu Suriye’de değil, Irak’taki militanlarla savaşmaya odaklandı. İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nden Sarah Margon’a göre bu yaklaşım, sorunun sadece bir bölümünü çözer:

”Irak’taki militanlara yapılacak müdahalenin Suriye’dekileri de kapsaması gerekir. Aksi takdirde IŞİD’in geri çekilip, daha da güçlenip, sınırın karşı tarafında harekete geçtiğine tanık oluruz.”

Iraklı liderler, Suriye’de sınır ötesi hava saldırıları düzenlenmesi çağrısında bulundu. Amerikalı yetkililerse Avrupalı ve Arap müttefiklerin Suriye’ye yönelik hava saldırılarına karşı çıkacağını söylüyor. Yetkililer, askeri müdahale talebinde bulunmamış egemen bir ülkeye hava saldırıları düzenlemeden önce yasal gerekçelerin hazır olması gerektiğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG