Erişilebilirlik

Kerry: IŞİD'e Hava Saldırıları Son Derece Etkili


ABR Dışileri Bakanı Kerry Brüksel'de Irak Başbakanı el-Abadi ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile (solda) toplantıyı açarken
ABR Dışileri Bakanı Kerry Brüksel'de Irak Başbakanı el-Abadi ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile (solda) toplantıyı açarken

ABD Dışişleri Bakanı Brüksel'de yaptığı konuşmada koalisyon hava saldırılarının IŞİD militanlarının toplanma, ulaşım ve saldırı düzenleme olanaklarını büyük ölçüde güçleştirdiğini belirtti

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry İŞID’e yönelik hava saldırılarının militanların toplanma, ulaşım ve saldırı düzenleme olanaklarını “son derece güçleştirdiğini” “açıkladı.

Kerry, bu açıklamayı Brüksel’de IŞİD mücadele çabalarını görüşmek için biraraya gelen 60 koalisyon ortağının yuvarlak masa toplantısını açarken yaptı.

Kerry” Bu toplantı sonuçlandığındaşu mesajı verecektir: Birlik halindeyiz, ileri adımlar atıyoruz ve üstün gelene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz”dedi.

Militanların gökten üzerlerine ne geleceğinden kaygı duymaları gerektiğini belirten Kerry, Irak ordusuna eğitim ve askeri destek sürerken ABD öncülüğündeki hava saldırılarının da gerektiği kadar devam edeceğini söyledi.

Koalisyon, Ağustos’ta kampanya başladığından beri bugüne kadar Irak ve Suriye’deki IŞİD hedeflerine bini aşkın hava saldırısı düzenledi.

İran hava saldırıları

Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğamiral John Kirby,Salı günü İran’ın Irak’ta kendi hava saldırılarını düzenlediğine dair bilgi edindiklerini açıkladı. İran’a ait güçlerin Irak’ta kara saldırıları da düzenlediğini bildiren Kirby, Amerika’nın İran’la işbirliği yapmadığını, hava sahasında karışıklık yaşanmamasını sağlama sorumluluğununsa Irak’a düştüğünü belirtti.

“Yakalanan kadın Bağdadi’nin eşi değil”

Öte yandan Irak İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Lübnan’da gözaltına alınan bir kadının IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin eşi olmadığı belirtildi

Lübnanlı yetkililer Suriye sınırı yakınlarında El Bağdadi’nin eşlerinden birinin ve çocuğunun gözaltına alındığını ve savunma bakanlığında sorgulandıklarını duyurmuştu. Ancak Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Saad Maan, gözaltına alınan kadının Irak’ta tutuklu bulunan terör zanlısı Ömer Abdül Hamit El Dulaimi’nin kızkardeşi olduğunu açıkladı.

Esat: ‘Amerikan hava saldırıları etkisiz’

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, Amerika’nın IŞİD hedeflerine karşı düzenlediği hava saldırılarının hiçbir şeyi değiştirmediğini savundu ve kendisinin “kaptanı olduğu gemisini kurtarmaya çalıştığını” söyledi.

Amerika önderliğindeki koalisyon güçleri Suriye’deki IŞİD mevzilerini ve diğer aşırı dinci grupları Eylül ayında bombalamaya başlamıştı. Hava saldırılarının kendisine herhangi bir yardımı olup olmadığı sorusuna Esat, “Teröristleri sadece hava saldırılarıyla yok edemezsiniz” diyerek cevapladı.

Bölgeyi çok iyi bilen askerlerle yapılan kara harekatının çok önemli olduğunu söyleyen Beşar Esat Fransız basınına verdiği bir demeçte, Eylül ayından bu yana hava saldırıları düzenleyen koalisyon güçlerinin gözle görülür herhangi bir başarı elde edemediğini de savundu.

Kendilerinin IŞİD militanlarına karşı karada savaştığını da söyleyen Esat, Amerikan hava saldırılarının kendi birliklerinin işlerini kolaylaştırmadığını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Esat ayrıca, Türkiye’yi aşırı dinci gruplara destek olmakla suçladı.

Suriye’nin sonunun Libya ya da Irak’a benzeyip benzemeyeceği sorulan Beşar Esat, “bir kaptanın ölümü veya yaşamı düşünmeyeceğini”, kendisinin sadece “gemisini kurtarmaya odaklandığını” söyledi.

İç savaş bittikten sonra görevde kalmak istemediğini bildiren Esat, aslında kendi halkına refah getirecek herhangi bir öneriye açık olduklarını bildirdi.

Birleşmiş Milletler’ verilerine göre 2011’den bu yana yaklaşık Suriye’deki iç savaşta 200 bini aşkın kişi öldü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG