Erişilebilirlik

IŞİD’ten Türkçe Biat Metni


Diyarbakır’da geçen yıl düzenlenen bir operasyonda yakalanan ve IŞİD’in kuryesi olduğu belirtilen Mahmut Demirtaş'ın aracında, IŞİD'in Türkçe biat metni ele geçirildi. İlk kez ele geçen metinde, örgütün lideri Ebubekir Bağdadi’ye bağlılık yemini yer alıyor.

Geçen yıl Kayapınar ilçesinde 7 IŞİD’linin öldürüldüğü hücre evi baskının ardından devam eden operasyonda IŞİD’in kuryesi olduğu belirtilen Mahmut Demirtaş gözaltına alındı. Demirtaş’ın evinde ve arabasında yapılan aramalarda, örgütle ilgili önemli belgeler ele geçirildi.

Demirtaş’ın aracında, ilk kez IŞİD’in Türkçe biat metni ele geçirildi. Türkiye’den katılan üyeler için hazırlanan biat metni, IŞİD Lideri Ebubekir Bağdadi’ye yönelik yazıldı. Arapça karşılığı da yazılan metinde şu ifadeler yer aldı;”İbrahim B. Avad olan Haşimi soyundan Kureyşli Ebubekir Bağdadi'ye, zorlukta ve kolaylıkta, hoşuma giden ve gitmeyen şeylerde, başkası bize tercih bile edildiğinde, Yüce Allah'tan elimizde açık bir şekilde küfür olduğuna dair bir delil olmadığı sürece hilafet ve emirlik işinde onlarla, ehliyle tartışıp mücadele etmeyeceğimiz üzere beyat ediyoruz. Allah bu söylediğimize şahittir." Metni değerlendiren terör uzmanları, metni okuyan örgüt mensubunun IŞİD üyesi kabul edildiğini belirtti.

Soruşturma dosyasındaki belgelerde Demirtaş'ın IŞİD'in Diyarbakır emiri Nihat Turan'a bağlı çalıştığı ve çatışmalı bölgelerde kuryelik yaptığı ifade edildi. Gözaltında susma hakkını kullanan Demirtaş'ın aracında biat metni ile birlikte çok sayıda örgütsel doküman bulundu.

Soruşturma sırasında polis, örgütün yeni taktiklerini de ortaya çıkardı. Bunlardan biri adli ve teknik dinlemeye karşı önlemler. Polis, bu kişilerin dinlenmeye karşı kendi adlarına kayıtlı olmayan hatlar kullandığını belirtti.Örgüt üyelerinin geliştirdiği diğer bir taktik ise bir hattı bir ay kullandıktan sonra değiştirme. Demirtaş’ın aracında bu amaçla kullanıldığı tahmin edilen kullanılmamış 3 sim kartı bulundu.

Soruşturma dosyasına giren telefon takip raporlarına göre Demirtaş'ın IŞİD'in Diyarbakır emiri olduğu iddia edilen Nihat Turan ile teknik takip süresi içinde, 2 bin 500 telefon görüşmesi yaptığı belirlendi. İkili sadece 15 Eylül günü 132 kez telefon görüşmesi yaptı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG