Erişilebilirlik

IŞİD Kerkük'e Saldırdı


Irak Ordusu ve Kürt güçlerinin Musul’a yönelik operasyonları sürerken, IŞİD bugün sabah Kerkük’e saldırdı. Kamu binalarını hedef alan IŞİD’e karşı bir operasyon da Kerkük’te başlatıldı. Kentte çok sayıda ölü olduğu bildiriliyor.

Musul’da bir çok köyü kaybeden IŞİD, bu sabah 3:30 sularında Kerkük’e saldırdı, Kerkük’teki resmi binaları hedef alan örgüte, kentteki güvenlik güçleri müdahale etti. Şu ana kadar kentten gelen bilgilere göre, ilk olarak Domiz Mahallesi’ndeki polis karakolu ile Dubız ilçesindeki elektrik santralini hedef alındı. Elektrik santralinde aralarında İranlı işçilerin de bulunduğu 12 kişi yaşamını yitirdi. Daha sonra Aden Mahallesine giren IŞİDlilerin görüntüleri sosyal medyada yayınlandı. Fotoğraf ve görüntülerde, IŞİD’liler ellerinde silahlarla sokaklarda gezerken görülüyor. Valilik kentte sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Öğle saatlerine denetim Kürt güvenlik güçlerine geçerken, IŞİDliler cami ve evlere girerek, sivilleri rehin aldı. Son olarak bir otelde kıstırılan militanlarla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar saatlerce sürdü.

IŞİDlilerin bulunduğu mahalleler tanklar tarafından kuşatılırken, kentte bu sabah 3 bombalı araç infilak ettirildi. Militanların bulunduğu belirlenen bir bina ise koalisyona ait savaş uçakları tarafından vuruldu. Çatışmalarda çok sayıda IŞİDli öldürülürken, güvenlik güçleri 20 kadar militanın hala kentte olduğunu söyledi.

Bu arada IŞİD militanları cami minarelerinden kentteki Araplara çağrı yaparak kendilerine destek vermelerini istedi. Ancak bu çağrı yanıt bulmazken, bazı mahallerde siviller militanlarla çatıştı. Yaralı bir IŞİDliye ilaç götürmek üzere olan bir kadın güvenlik güçlerince yakalandı.

Öte yandan Musul operasyonu da beşinci gününe girdi. Peşmergelerin Tılskof, Musul Barajı, Başika ve Naveran Cephesi’ndeki ilerleyişi sürüyor, Tılkof bölgesinde denetim sağlayan peşmergeler, içinde IŞİD’lilerin olduğu bir tünele müdahale ederek yıktı. Kevroke köyü de kuşatıldı ancak köyde sivillerin bulunması nedeniyle peşmergeler içeri girmedi.

Birleşmiş Milletler ise IŞİD’in sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını açıkladı. En az 40 sivilin IŞİD’in açtığı ateşle öldüğünü belirten BM İnsan Hakları Ofisi, örgütün sivillerin göç etmesini engellediğini söyledi.

BM Irak Misyonu tarafından yapılan açıklamada ise, operasyonunu ilk üç gününde 5 bin 640 kişinin Musul’dan kaçtığı belirtildi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG