Erişilebilirlik

IŞİD Yeniden Canlanabilir mi?


ABD destekli güçler Suriye’de kendi halifeliğini ilan eden IŞİD’i köşeye kıstırmış olsa da terör örgütü hala bazı bölgelerde kontrolu elinde tutmaya devam ediyor. Bu konudaki yeni rapor, geçtiğimiz günlerde ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı tarafından ABD’nin Irak ve Suriye’deki faaliyetlerini inceleyen baş müfettişe iletildi.

Başkan Donald Trump, ABD’nin Suriye’de sayıları yaklaşık 2 bin olan askerlerini çekmeye karar verdiğini açıkladı.

Ancak Başkan Trump’ın ‘‘IŞİD’i çok kötü bozguna uğrattık’’ görüşünün aksine askeri yetkililer, ABD’nin Suriye’den çekilmesi halinde terör örgütünün yeniden ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, raporunda IŞİD’in ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesinin ardından altı ile 12 ay arasında ortaya çıkabileceği ve sınırlı da olsa toprak kazanabileceği uyarısında bulundu.

İncelemede ‘‘IŞİD çekilme sırasında fırsattan yararlanarak ABD askerlerine saldırılar düzenleyebilir ve bunu kendi medyasında zafer olarak ilan edebilir’’ denildi. Ayrıca örgütün Suriye ve Irak’ta temel faaliyetlerini ve kapasitesini yeniden kazandığı belirtildi.

Amerikalı komutanlar, ayrıca Suriyeli ve Iraklı yetkililerin Sünni Araplar’ın uzun süredir devam eden şikayetlerini giderme konusunda başarısız olmalarının IŞİD’i daha tehlikeli hale getirebileceği uyarısı yaptı.

Açıklamada IŞİD’in gelecekte yeniden su yüzüne çıkmak ve toprak elde etmek için gerekli koşulları oluşturma fırsatını kaçırmayacağı uuyarısında bulunuldu.

IŞİD’in Suriye ve Irak’taki durumunu ortaya koyan bu son askeri değerlendirmeden önce de son altı ay içinde terör gruplarının dayanıklılığı ve uzun süreli planlarıyla ilgili raporlar yayınlanmıştı.

ABD askeri istihbarat yetkilileri geçen yıl Ağustos ayında bile IŞİD’in Suriye’de 13 bin ile 14 bin 500 arasında, Irak’taysa 17 bin savaşçısı olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

Pentagon da konuyla ilgili olarak örgütün yeniden yapılanmak ve halifeliğini yeniden oluşturmak için uygun şekilde konumlandığını söylemişti.

Aralık ayında Başkan Trump’ın o dönemdeki özel temsilcisi Brett McGurk, Başkan’ın Suriye’den asker çekme planını açıklamasından günler önce IŞİD’e karşı sağlanan önemli ilerlemeye rağmen IŞİD’in fiziksel halifeliğinin bozguna uğratıldığını söyleyerek Suriye’den ayrılabiliriz demenin sorumsuzca olacağını belirtmişti.

Geçen süre içinde daha fazla toprak kaybetmesine rağmen ABD askeri yetkilileri, IŞİD’den geriye kalanların saldırı ve karşı saldırı organize edebilecek, disiplinli bir harekete dönüştüğü konusunda uyarıda bulunuyor.

Irak ve Suriye’deki Amerikalı askeri yetkililer de, IŞİD savaşçılarının moralinin de ilk zamanlardaki kadar olmasa da hala yüksek olduğunu söylüyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre bazı dönemlerde IŞİD savaşçıları koalisyonun hava saldırıları tarafından bile bozguna uğratılamıyor.

Ancak IŞİD’le mücadeleye katılan ABD askeri yetkililerinin bu değerlendirmesi Başkan Trump’ın konuyla ilgili iyimserliğiyle çelişiyor.

Başkan Trump son olarak CBS kanalının ‘Face the Nation’ programında Pazar günü yaptığı açıklamada ‘‘Artık IŞİD çok küçüldü ve halifelik neredeyse tamamen yok edildi’’ diye konuşarak IŞİD savaşçılarının Suriye’de hala aktif olan hücreleriyle ilgili kaygıları görmezden geldi.

Trump, ‘‘Hızla geri dönebiliriz. Çok hızlı uçaklarımız var. Çok iyi kargo uçaklarımız var. Irak’ta bir üssümüz var’’ diye konuştu.

Ancak ABD askeri ve istihbarat yetkilileri bunun o kadar da kolay olmayacağı görüşünde.

Geçtiğimiz günlerde üst düzey ABD istihbarat yetkilileri, kongre üyelerini IŞİD’in Irak ve Suriye’de hala binlerce savaşçıyı komuta ettiği ve yeniden su yüzüne çıkmaya niyetli olduğu konusunda uyardı.

Raporda çok sayıda IŞİD savaşçısının İdlib ve Şam’ın güneyi gibi bazı bölgelerde ABD uçaklarının bile ulaşamayacağı yerlerde saklandıkları belirtildi.

Rapora göre, yaşadığı kayıplar, IŞİD’in ışıltısını tamamen söndürmüş değil. ABD’li yetkililer, terör örgütünün hala her ay 50 yabancı savaşçıyı Suriye’ye çektiği görüşünde. Örgütün ayrıca Irak’ın belli bölgelerinde halktan desetek gördüğü de biliniyor.

XS
SM
MD
LG