Erişilebilirlik

IŞİD Vahşeti Sürecek mi?


IŞİD’le Batı ve Arap ülkeleri koalisyonu arasındaki çatışmalar büyük vahşet olaylarına sahne oluyor. Uzmanlar bu tür olayların sürebileceği uyarısında bulunuyor

Massachusetts Üniversitesi güvenlik araştırmaları profesörü Mia Bloom, kamuoyu örgütün daha vahşi olamayacağına ikna olduğu her seferinde militanların yine herkesi dehşete düşürmeyi başardığını söylüyor.

Bu hafta genç bir Ürdün hava kuvvetleri pilotunun bir kafesin içinde diri diri yakılması dünya kamuoyunu şoke etti. Ürdün sokaklarında halk Muaz Kasasbeh’in öcünün alınması çağrısında bulundu.

Ertesi gün Ürdün, IŞİD’in serbest bırakılmasını istediği iki cihatçı mahkumu idam etti. Bunlardan biri intihar bombacısı Sacide El Rişavi’ydi. Mia Bloom ve birçok diğer uzman, sonucun acımasızlığın artması olacağını söylüyor.

Mia Bloom bu “göze göz, dişe diş” anlayışı nedeniyle IŞİD’in karşılık olarak elindeki kadınları öldürmeye başlamayabileceği endişesini taşıdığını söylüyor.

IŞİD’in elinde Amerikalı bir kadın yardım çalışanının yanında biri kadın olmak üzere üç Kızılhaç çalışanı bulunuyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili, film tarzında çekilen infaz videosunun IŞİD’in taraftarları arasındaki desteğini arttırmak için kullanıldığını söylüyor. Yetkili, grubu destekleyenler için videonun bir güç gösterisi olduğunu belirtiyor.

Potomac Enstitüsü Uluslararası Terörizm Çalışmaları Merkezi’nden Yonah Alexander, IŞİD’in vahşet propagandasının nedeninin, IŞİD’in askeri zafer kazanamayacağını bilmesi ve uluslararası kamuoyunun gündeminde kalmak istemesi olduğunu söylüyor.

Terörün amacının rakiple eşitlik sağlamak olduğunu söyleyen Alexander, bir kişiyi öldürmenin füzeleri gereksiz kılabileceğini ve örgütün amacının dünyanın süper gücü olan Amerika’ya eşitlik sağlamak olduğunu belirtiyor. Uzman bu nedenle çok daha kötü olaylar olacağını, daha çok kişinin kaçırılıp öldürülmesini beklediğini söylüyor.

Soufan İstihbarat Grubu’nun yayınladığı bir rapor IŞİD’in gündemde kalmak için sürekli savaşı sürdürmesi gerektiğini belirtiyor. Rapora göre bu nedenle örgüt, sansasyon yaratacak şiddet eylemleriyle uluslararası kamuoyunda tepki yaratmaya çalışıyor.

Ancak Mia Bloom, örgütün vahşete başvurmasının ters tepebileceğini ve yerel halkın tepkisini çekebileceğini belirtiyor. IŞİD’in bu denli vahşete başvurması Ürdün gibi birçok Müslüman ülkede tepkiye neden oldu.

Ancak pilotun öldürülmesi Amerika’nın yanında koalisyona katılan bazı ülkeleri etkilemişe benziyor. Çarşamba günü Birleşik Arap Emirlikleri koalisyondan çekildiğini açıkladı.

Ancak Ürdün Kralı Abdullah geri çekilmek yerine IŞİD’e karşı aralıksız mücadele sözü verdi. Bu savaşı imanlarını, değerlerini ve insanlık ilkelerini korumak için sürdüreceklerini söyleyen Abdullah bu nedenle savaşı örgütün bölgesine taşıyacaklarını belirtti.

ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki de Amerika’nın IŞİD’in korkunç eylemleri karşısında yaptıkları taleplere boyun eğmeyeceğini belirtti ve diğer ülkelerin de bu yönde hareket edeceğini beklediğini söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG