Erişilebilirlik

IŞİD: ‘Ürdün Uçakları ABD’li Rehineyi Öldürdü’


IŞİD militanları ellerinde rehin tuttukları bir Amerikalı yardım görevlisinin Ürdün’ün düzenlediği hava saldırısında öldüğünü iddia etti. İddia, cihatçı örgütlerin faaliyetlerini izleyen SITE adlı özel bir istihbarat kuruluşunun internet sitesinde yayınlandı

İddia Beyaz Saray yetkililerince doğrulanmadı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Bernadette Meehan, Amerikalı yardım görevlisinin bombardımanda öldüğü yolundaki haberlerin kendilerini de kaygılandırdığını, bununla birlikte haberi doğrulayacak bir kanıt bulunmadığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, aralarında IŞİD’in de bulunduğu örgütlerin elinde Amerikalı rehineler bulunduğunu doğrulamakla birlikte özel bir durumla ilgili ayrıntı veremeyeceğini açıkladı.

Ürdün, IŞİD’in Aralık ayından bu yana rehin tuttuğu pilotu yakarak öldürmesinin ardından hafta ortasından bu yana cihatçı örgütün mevzilerine hava saldırıları düzenliyor.

İstihbarat kaynakları, IŞİD’in elindeki tek Amerikalı rehine olduğuna inanılan yardım görevlisinin en az iki hafta öncesinden sağ olduğuna dair kanıtlar ele geçirildiğini bildirmişti.

Ürdün’ün rehin pilotun gerçekte IŞİD’in iddia ettiği gibi bu hafta başında değil, geçen ayın başında öldürüldüğünü bildirmesinin ardından şimdi de kadın yardım görevlisinin hava saldırılarında öldüğü iddiası kuşkuyla karşılanıyor.

Ürdün’ün başkenti Amman’da bugün Cuma namazının ardından binlerce kişi, canice öldürülen pilot Muaz Kasasbeh için yürüyüş düzenledi. El Hüseyni Camisi’nden çıkan ve ellerinde Ürdün bayrakları taşıyan kalabalıklar, IŞİD aleyhtarı sloganlar attı. Gösterilere Ürdün Kraliçesi Rania da elinde öldürülen pilotun fotoğrafıyla katıldı.

Ürdün, IŞİD’e karşı devam ettirdiği hava saldırılarının yalnızca başlangıç olduğunu bildiriliyor. Ürdün hükümeti, şimdiye kadar IŞİD’e karşı çok sayıda hava saldırısı düzenledi.

Bu arada Amerika Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye’deki hava saldırıları sırasında düşen uçakların pilot ve personelini zamanında kurtarabilmek amacıyla uçak ve pilotlarını Irak’ın kuzeyine kaydırdı. Uçakların bir kısmı Kuveyt’ten kalkıyordu.

Ürdünlü pilotun Aralık ayında rehin alınmasından bu yana IŞİD’le mücadele koalisyonuna katılan Birleşik Arap Emirlikleri, uçuşlarını askıya almıştı. BAE, Amerika’dan esir pilot ve askeri personeli kurtarmaya daha iyi hazırlanmasını istedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG