Erişilebilirlik

‘IŞİD Türkiye’nin Kıskacında’


Türk güvenlik ve istihbarat kurumları, IŞİD’e karşı ülke içindeki baskılarını giderek artırıyor. Üst-düzey bir Türk yetkili Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “IŞİD’le mücadelede ileriye doğru yol alıyoruz. Biz, IŞİD’i imha etmek için gerekli olan her tür önlemi alacağız. Kararlıyız,” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kısa süre önce, IŞİD’i Türkiye’de bitireceklerini dile getirmişti.

İslamcı terör örgütü IŞİD, Türkiye’de son bir yıl içinde düzenlediği terör ve bombalama eylemlerinde 200’den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Son olarak, geçen ay, Gaziantep’teki bir Kürt düğününe düzenlenen saldırıda 55 kişi öldü.

Ankara, aynen Suriye’de olduğu gibi, Türkiye’de de IŞİD üzerindeki baskılarını yoğunlaştırdı. Son birkaç hafta içinde yapılan çok sayıda baskında, İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep ve Adana gibi kentlerde birçok IŞİD militanı veya şüphelisi yakalandı. Bunların bazılarının yeni eylemlere hazırlandığı ortaya çıkarıldı.

“Düğün saldırısı dönüm noktası oldu”

Gaziantep’teki düğün saldırısına bizzat tanıklık eden ve bombalama eylemi sonucu on yakınını kaybeden Tahsin Akdoğan, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Kanlı saldırı bir dönüm noktası gibi oldu,” dedi. Çanta satıcısı olan Akdoğan, kentteki güvenlik önlemlerinde gözle görülür bir artış olduğunu belirtti.

Gaziantep, Türkiye’deki IŞİD uyuyan hücreleri ve faaliyetlerinin en yoğun olduğu kentlerden biri olarak tanınıyor.

Kent merkezindeki “Gurme Market”in işletmecisi Turan Efendioğlu, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Düğün saldırısından sonra polisi heryerde görmek mümkün. Bu da tabi ki kendini emniyette hissetme açısından iyi bir gelişme,” dedi.

Türk hükümeti, son bir yıl içinde, IŞİD’le mücadele eden küresel koalisyonla işbirliğini giderek artırırken, ABD ile eşgüdümlü bir şekilde İncirlik dahil bir dizi askeri üssünü IŞİD’e karşı savaşan ülkelerin kullanımına açtı.

Serbest gazeteci ve savunma uzmanı Metehan Demir, Ankara’nın IŞİD konusunda bir süre yanlış bir politika izlediğini, ancak bunun daha sonra değiştiğini kaydetti. Demir, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Güvenlik önlemlerinin devamı gelecek. Ben, Türkiye’de IŞİD’in belinin kırılacağına inanıyorum,” dedi.

Düşünce kuruluşu USAK’tan Hasan Selim Özertem de, IŞİD’e yönelik politikalarda aktif bir tutumun sergilenmeye başladığına işaret etti. Özertem, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Polisiye, diplomatik ve hukuki boyutlarıya IŞİD’le mücadelenin bir ivme kazandığı görülüyor” dedi. Özertem, bölgede toprak kaybeden IŞİD’in, terör saldırılarına hız verebileceği yolunda uyarıda bulundu ve Türk güvenlik güçlerinin artık daha aktif davranmasının nedenlerinden birinin bu olabileceğine dikkat çekti.

Washington’daki “Potomac Enstitüsü”nün Direktörü ve terörizm uzmanı Yonah Alexander, Ankara’nın IŞİD’i ciddi bir güvenlik tehdidi olarak gördüğünün altını özellikle çizerek, “Türkiye kendi çıkarına olduğu için IŞİD’i imha edecektir. Ancak, bu tür örgütlerle ideolojik planda da savaşmak gerekir,” diye konuştu.

El Bab sınavı

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Türk resmi kaynakları, son birkaç yılda, 145 ülkeden 52 bin kadar yabancıya Türkiye’ye giriş yasağı getirildiğini, 3.700 kişinin sınırdışı edildiğini ve son dönemde yaklaşık 3.400 kişinin gözaltna alındığını kaydettiler.

Üst-düzey bir Türk yetkilisi ise, Türk güvenlik kuruluşlarının 90’dan fazla bombalama eylemine ilişkin istihbaratı önceden elde ederek bu saldırları önlediğini vurguladı.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, güvenlik önlemlerinde son zamanlarda gözlenen artışın IŞİD’i engellemekten çok halkın alanını daralttığını ve vatandaşlara kısıtlamalar getirdiğini söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Toğrul, “Bence alınan son önlemler biçimsel. IŞİD’in bunlardan fazla etkilendiğini sanmıyorum,” dedi. Toğrul, IŞİD’in, Suriye’de devam eden Fırat Kalkanı Operasyonu’nda ele geçirilen Cerablus kentini hiç mücadele etmeden terk ettiğini belirtti.

Serbest gazeteci İlhan Tanır, Türk ordusunun Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerine destek vererek El Bab’ı da ele geçirmesi halinde gerçek bir sınav yaşanabileceğini söyledi. Tanır, “IŞİD, Türkiye’deki saldırılarını şimdiye dek hiç üstlenmedi. IŞİD, El Bab’ı da kaybederse, bu kez Türkiye’yi gerçek düşman olarak görmeye başlayabilir,” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG