Erişilebilirlik

'IŞİD Türkiye'de Bombacı Yeleği Üretiyor' İddiası


IŞİD'in Gaziantep'te sanal bir köle pazarı kurarak Ezidi kadınları satışa çıkardığı iddiasının TBMM gündemine taşınmasının ardından, bu örgütün Türkiye'nin yine aynı kentinde canlı bomba yeleği üretilen bir atölye kurduğu öne sürüldü.

Radikal gazetesinin verdiği habere göre, polisin birkaç hafta önce düzenlediği operasyonda ele geçirilenlerin fotoğrafları ortaya çıktı. Buna göre, depoda ele geçirilenler arasında, dikiş makinesi, kumaş parçaları, intihar yelekleri, yüklü miktarda TNT ile amonyum nitrat ve demir bilyeler bulunuyor. Operasyonun geçen 20 Ekim günü düzenlendiği ve fotoğrafların aynı baskında çekildiği ifade edildi.

Bu arada, Rusya'nın IŞİD'in Türkiye'ye petrol sevkiyatı yaptığını iddia etmesinden sonra aynı iddia İran tarafından da ortaya atıldı. Cumhuriyet gazetesi, İranlı üst düzeyli yetkili Muhsin Rezai'nin, ellerinde söz konusu petrol sevkiyatına ilişkin "kanıtlar" bulunduğunu ve yakında bunları kamuoyuna sunacaklarını söylediğini haber verdi.

'Devlet bize karşı kullanılıyor'

Ankara'nın IŞİD'e ile El Nusra ve Ahrarürşam gibi "radikal İslamcı" örgütlere destek verdiği iddiaları yeni değil.

Son olarak Washington'u ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bu iddiaları tekrar gündeme getirdi. Selahattin Demirtaş, Diyarbakır, Suruç ve Ankara eylemlerinin "IŞİD'in işi" olduğunu söyledi. Demirtaş, Ankara'nın IŞİD'e karşı yeterince etkili mücadele yürütmediğini ve dünyanın da bunu gördüğünü belirtti. HDP lideri Demirtaş, El Nusra ve Ahrarürşam'ın ise Ankara'dan "açıkça destek aldığını" kaydetti.

Kimliğinin belirtilmesini istemeyen bir HDP yetkilisi ise, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, "Türk devleti IŞİD'i bize karşı kullanıyor" dedi.

Ankara'nın IŞİD'i desteklediği yolundaki iddialar hem Türkiye'de hem de dışarıda sık sık gündeme geliyor. Amerikalı Ortadoğu uzmanı Michael Rubin, Türkiye'nin IŞİD'e pasif destek verdiğini söylerken, bir başka Amerikalı terörizm uzmanı Yonah Alexander, bu tür iddiaları "psikolojik savaş" olarak niteliyor.

Ankara'nın, son aylarda, IŞİD'in Türkiye üzerinden geçişleri ve Türkiye içindeki faaliyetleriyle kurduğu ağa karşı önlemler aldığı görülüyor. Ankara, askeri üslerini IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenleyen uluslararası koalisyon ortaklarına da açtı.

Amerika'nın Sesi'ne konuşan üst düzeyli bir Türk yetkili, Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiğine ilişkin iddiaları "tamamen saçmalık" diye niteleyerek, "Biz uluslararası koalisyonun aktif bir parçasıyız" dedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG