Erişilebilirlik

“IŞİD Türk Tanklarını Vurarak ‘Bab’a gelme’ Mesajı Veriyor”


Fırat Kalkanı Harekatı’nın 14’üncü gününde IŞİD, Türkiye-Suriye sınırının 10 kilometre içerisindeki Vukuf köyü civarında iki Türk tankına saldırı düzenledi. Türk Silahlı Kuvvetleri, güdümlü TAS roketleriyle yapılan saldırıda 2 Türk askerinin öldüğünü, 5’inin yaralandığını açıkladı. Vukuf köyü kırsalında devam eden çatışmalarda da 2 ÖSO militanı öldü, 2 ÖSO militanı yaralandı.

Türkiye 24 Ağustos’tan bu yana 150’den fazla tankı Suriye sınırından soktu. IŞİD ve YPG’nin ayrı ayrı gerçekleştirdikleri roketli saldırılarda hasar gören tank sayısı 4’e yükseldi.

Medyascope TV’de Yakın Takip programını hazırlayan gazeteci Mete Sohtaoğlu, IŞİD’in bu saldırılarla Türkiye’ye Bab’a girmemesi yönünde mesaj verdiğini söyledi. Amerika'nın Sesi'ne konuşan Suriye uzmanı, asıl savaşın Bab’da olacağı görüşünde.

Mete Sohtaoglu
Mete Sohtaoglu

Sohtaoğlu, “TSK’nın zırhlı birlikleri Cerablus’tan girdiğinde 60-70 araç önce çatışmak için geri döndü. Ancak sonra Bab’a hareket etti. IŞİD, Bab’da hava saldırılarını da dikkate alarak büyük bir savunma hattı kuruyor. Bunun öncesinde Türkiye’ye Suriye’nin kuzeyinden daha fazla güneye inmemesi gerektiği mesajını verdi. IŞİD, karşı karşıya gelirsek kesinlikle vururuz diyor” ifadelerini kullandı.

“Bab’da herkesi kanlı bir savaş bekliyor”

Suriye uzmanı gazeteciye göre, Türkiye bu saldırıya rağmen Bab kırsalına kadar ilerleyecek ve daha ilerisine Özgür Suriye Ordusu’nun gitmesi için ateş desteği verecek.

Sohtaoğlu, “Aslında Bab’ı Esad ordusu ile Suriye Demokratik Güçleri’nin vurması bekleniyordu. Ancak bir anda Türkiye devreye girdi. Aslında bakarsanız zaman daralıyor. Çünkü Suriye’de meteorolojik durum değişecek. Kum fırtınaları başlayacak, uçaklar körleşecek, hava araçları istihbari işaretlemeler yapmakta zorlanacak. Bu da IŞİD’e yarayacak. Bab, biliyorsanız Arapça ‘kapı’ demek ve IŞİD o kapıyı kaybetmek istemeyecek. Türkiye, bence Bab’ın kırsalına kadar ilerleyecek ama sonrası riskli olduğu için orada kalacak ve Özgür Suriye Ordusu’na ateş desteği verecek. Ama Bab’da herkesi kanlı bir savaş bekliyor. Ayrıca Türk Ordusu’nun Menbiç’e de yürümesini bekliyorum” dedi.

Türkiye’nin bir diğer hedefinin Suriye’de güvenli bölge oluşturmak olduğunu vurgulayan Mete Sohtaoğlu, zırhlı birliklerle birlikte Suriye’ye giren iş makinelerinin orada hem kara üssü hem de hava üssü kuracağını savundu. Suriye uzmanı gazeteci, zırhlı birliklerden sonra kara birliklerinin de yakın zamanda Suriye sınırından içeri gireceğini belirtti.

TSK: Bölgedeki sivil halkın zarar görmemesi için azami dikkat gösteriliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri de bugün yayınladığı yazılı açıklamayla operasyonun seyri hakkında bilgi verdi.

Açıklamada “Fırat Kalkanı Harekatı’nın başladığı günden bugüne kadar toplam 437 hedefe 1852 atım yapılmıştır. Koalisyon Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarınca saat 12.30 sularında Baragidah bölgesinde tespit edilen DEAŞ hedefleri vurulmuştur. Terör örgütleri tarafından kullanılan ve hudut bölgemizde güvenlik riski doğuran Suriye kuzeyinde, icra edilen koalisyon harekâtına destek veren Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbiri almakta ve bu konuda azami hassasiyet göstermektedir” dendi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG