Erişilebilirlik

IŞİD Türk Tankları ve Obüsünü Hedef Aldı


18 Ocak’tan bu yana Kilis’i vuran IŞİD, bu kez Cerablus’un karşısında bulunan Gaziantep’in Karkamış ilçesindeki askeri karakola tanksavar füzelerle saldırdı. Hudut karakolunun bulunduğu 21 haneli Türkyurdu köyü tahliye edilirken örgüt, sosyal medya hesaplarından saldırının görüntülerini yayınladı.

IŞİD’in propaganda amaçlı olarak yayınladığı videoda, iki tank ve bir obüsün örgüt militanlarının ateşlediği Rus yapımı AT 4 Spigot füzeleriyle vurulduğu görülüyor.

“Fırtına obüsü ciddi zarar görmüş”

Amerika’nın Sesi’ne konuşan adını vermeyen bir güvenlik uzmanı, obüsün T 155 Fırtına obüsünün kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

“Görüntülerde görülen AT 4 Spigot, 2-2,5 kilometrede etkili bir tanksavar füzesi. Bu füzenin ilk vurduğu zırhlı araç, Amerikan menşeili M-60 tankına benziyor. Ancak ne kadar hasar aldığı belirsiz. İkinci zırhlı araç ise kesinlikle İsrail’in modernize ettiği Amerikan M-60 tankı. Bu tank fazla zarar görmüyor zira bu tankın etrafına tuğla dizer gibi patlayıcılar yerleştiriliyor. Füze patlayıcılara temas edince patlayınca zırhın içine nüfuz edemiyor bunun nedeni modernize edilmiş bu tankların reaktif zırha sahip olmaları ”

Güvenlik uzmanına göre, isabet alan üçüncü askeri araç daha ince bir zırha sahip olan T155 fırtına obüsü. Kilis saldırıları sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri’nin IŞİD’e misliyle karşılık verirken yararlandığı fırtına obüslerinden biri büyük oranda zarar görüyor.

IŞİD’in elindeki AT4 Spigot füzeleri 2 kilometrede çok etkili

IŞİD’in saldırıları gerçekleştirdiği tanksavarları Suriye ordusu da kullanıyor. Isı güdümlü tanksavarlar 8 kilometreye kadar mesafeden etkili olabilirken AT4 Spigot 2 kilometre menzili olmasına rağmen çok daha etkili. Bunun nedeni kablo güdümlü olması. Kamerayla yönlendirilen tanksavarlar, oldukça etkili.

Askeri kaynaklar IŞİD’in sosyal medya hesapları aracılığıyla yaydığı “3 Türk tankı tahrip edildi” iddiasını reddederken bir fırtına obüsün hafif hasar gördüğünü belirtti. Saldırı sonrası IŞİD mevzilerini fırtına obüsleriyle karşılık veren Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 11 IŞİD militanını öldürdüğü belirtiliyor.

Bu arada yerel kaynaklar bir grup bordo berelinin Suriye’ye girdiğini iddia etti.

IŞİD, son birkaç haftada Suriye muhalefetine üstünlük sağlıyor

Üç ayı aşkın süredir Kilis’i vuran IŞİD, Erdoğan-Obama görüşmesi sonrası kaybettiği Çobanbey’i geri aldıktan sonra Suriye’nin kuzeyinde özellikle Özgür Suriye Ordusu’na karşı üstünlük sağladığı görülüyor.

Suriye muhalefetinin elindeki Kefra, Feyruziye, Til Hüseyin ve Duden ve Tahmul köylerini ele geçiren IŞİD, Cerablus-Azez arasındaki hattın kontrolünü eline geçirmeyi ve Türkiye ile Özgür Suriye Ordusu arasındaki iletişimi koparmayı hedefliyor

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG