Erişilebilirlik

IŞİD Tişrin Barajı’nı Geri Almak İstiyor


Suriye’de Kürt güçlerinin, Tişrin Barajı’nı IŞİD’den geri almasının üzerinden 2 hafta geçti. Ancak Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı birlikler, 900 metrelik baraj çevresindeki noktaları IŞİD taarruzlarına karşı korumakta zorlanıyor. Baraj, Suriye’nin kuzey bölgelerinin büyük kısmına elektrik sağlıyor.

Perşembe günü bir grup IŞİD militanı, Tişrin yakınlarındaki Ayn İsa kentine gizlice girmeye çalıştı. Ancak bölgeden gelen haberlere göre, yerel güçler, IŞİD militanlarına engel oldu.

Bir diğer grup IŞİD militanı da, Fırat Nehri'nin batı tarafını aşarak Tişrin’den çok uzak olmayan Sarrin kentine girdi. Bölgede, bu grup ve YPG arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Suriye Demokratik Güçleri sözcüsü Şirvan Derviş, IŞİD’in Tişrin’i almak istemesinin altında hem stratejik hem de sembolik nedenler olduğunu söyledi.

IŞİD baskı yapmaya devam ediyor

Bölgedeki kış koşulları, Amerika önderliğindeki koalisyonun hava saldırılarını yavaşlatmasına neden oluyor. Bu da IŞİD’in tekrar taarruza geçmeye hazırlanmasına olanak sağlıyor.

Derviş, Amerika’nın Sesi’ne, bölgedeki hava koşullarından yararlanan IŞİD’in, sürekli olarak saldırılarda bulunduğunu söyledi.

IŞİD’in, bölgede Kürt güçleri ve müttefiklerine saldırmak için Şam ve Humus’tan savaşçı getirdiğini söyleyen Derviş, son dönemdeki çatışmalarda, örgütün kendilerine karşı tank ve ağır silahlar kullandığını da ifade etti.

Suriye Demokratik Güçleri’nin son dönemde Tişrin ve Kobani’nin güneyindeki diğer bölgelerdeki kazanımları, IŞİD’in üzerindeki baskıları arttırdı. Örgüt militanları, Suriye’nin doğusundan, Halep ve diğer kontrolları altındaki bölgelere geçişlerde zorlanıyor.

ABD IŞİD’le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, IŞİD’in Tişrin Barajı’nın kontrolunu kaybetmesinden bu yana, diğer kontrolu altındaki bölgelere ulaşmak için barajın etrafını dolaşmak zorunda kaldığını söyledi.

Koalisyon güçleri IŞİD'i Rakka'ya hapsetmek istiyor

Amerika önderliğindeki koalisyon güçleri ve yerel güçler, IŞİD’i Rakka’ya doğru püskürtmeye çalışıyor.

McGurk, Rakka’yı izole etme, IŞİD’i Rakka’ya hapsetme ve giriş-çıkışları daraltma çalışmalarının süreceğini belirtti.

Ancak Türk yetkililer, Kürt güçlerinin Suriye’nin kuzeyindeki eylemleriyle ilgili endişelerini dile getirmeyi sürdürüyor.

Türk medyasında çıkan haberlere göre, Ankara’yı ziyaret eden Amerikalı General Joseph Dunford ile görüşen Türk askeri yetkililer, Dunford’a, Kürtler’in Suriye’nin kuzeyinde bir “Kürt koridoru” yaratmaya çalıştığını iletti.

Türkiye’ye gelen Dunford, Başbakan Davutoğlu ve bazı diğer yetkililerin yanı sıra, İncirlik Üssü’ndeki Amerikan askerlerini de ziyaret etti.

Türkiye, Suriye’deki YPG güçlerini PKK’nın bir kolu olarak görüyor. PKK, Washington’un terör listesinde olmayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG