Erişilebilirlik

‘IŞİD Terör Ustası’


Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD, terör teknikleri ve bomba yapımında giderek ustalık kazandığı iddia edildi. New York Times gazetesi, Fransız güvenlik birimlerinin Paris’i cehenneme çeviren 13 Kasım IŞİD terörist saldırılarıyla ilgili olarak hazırladığı rapora dayanan bir haber yayınladı. Buna göre, İslamcı cihatçılar, iletişim yöntemi ve hedef seçme metotlarıyla bomba imalatı konularında giderek kendini yeniledi ve uzmanlaştı.

Raporun yanı sıra yüzlerce sayfaya ulaşan tanık ifadelerini inceleyen gazete, son iki yılda, IŞİD’in Avrupa kıtasındaki hareketlerinde yaşanan değişiklikleri belirledi. Buna göre, IŞİD militanları, Paris’te düzenlenen ve 130 kişinin ölümüne neden olan koordineli eylemlerden sonra geride tek bir iletişim izi bile bırakmadı.

IŞİD militanları gittikleri her yerde “yeni” telefonlar kullandı. Eylemlerden sonra bir çöp kutusunda bulunan bir cep telefonunun ise IŞİD militanlarınca kullanılmasına rağmen bir terör kurbanına ait olduğu belirlendi. Ayrıca, IŞİD militanlarının dizüstü bilgisayarlarında şifreleme yazılımları kullandığı da ortaya çıktı.

“Rahatsızlık verdim”

Paris saldırısından sağ kurtulanların verdikleri bilgiler IŞİD’in kullandığı yöntemleri geliştirdiğine dair ipuçları taşıyor. Örneğin, Rue Voltaire’deki bir restoranın müşterileri, saldırı öncesinde, restoranın önünde aşağı-yukarı yürüyen ve havanın pek soğuk olmamasına rağmen kat kat giyinen bir kişiyi farketmişler. Daha sonra kimliği İbrahim Abdeslam olarak belirlenecek bu kişi, ilerleyen dakikalarda restorana girmiş ve “rahatsızlık verdiğim için özür dilerim” diyerek kendisi havaya uçurmuş. Bütün eylemlerden sonra, Abdeslam dahil tüm militanlardan arta kalan vücut parçalarında beyaz kablolar bulundu. Uzmanlar, saldırganların intihar yeleklerinin peroksit ve asetonla üretilen ve TATP diye adlandırılan türden olduğunu ve bu tür patlayıcıların hazırlanması için uzmanlık gerektiğine işaret ediyor.

Uzmanlar, Paris saldırılarının, IŞİD’in daha önce düzenlediği eylemlere göre daha etkili ve polisi daha da yanıltıcı olduğuna dikkat çekiyor.

XS
SM
MD
LG