Erişilebilirlik

IŞİD Tehdidi Sonrasında Europol Uyarısı


Europol Başkanı Rob Wainwright
Europol Başkanı Rob Wainwright

IŞİD, 130 kişinin öldüğü Paris saldırılarını düzenleyen 9 teröristin yer aldığı yeni bir tehdit videosu yayınladı. Videoda saldırıların beyni olduğu düşünülen Abdelhamid Ebayoud ve diğerlerinin eylemlerine yer verildi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa ve İngiltere'nin tehdit edildiği video ile ilgili olarak "Fransa bu tür tehditlerden korkmuyor,” dedi. Avrupa Polis Teşkilatı ise, IŞİD'in Avrupa’yı hedef alan yeni saldırılar planladığını duyurdu.

Terör örgütü IŞİD, şiddet dolu mesaj ve görüntüler içeren 17 dakikalık yeni videosunda Paris saldırılarını gerçekleştiren 9 militanın Suriye'de eğitim alırken ya da kurbanlarını keserken görüntülerini paylaştı. Saldırganları teşhis eden Fransız polisinin elinde bugüne kadar bu kişilerin Suriye'den geldiğine dair kanıt bulunamamıştı. Video ile Paris saldırısının Suriye'den planlandığı da kesinleşmiş oldu.

Fransa'ya ağır tehdit

4 Belçikalı, 3 Fransız ve 2 Iraklı teröristin yer aldığı görüntülerde saldırıların planlayıcısı olarak bilinen Abdelhamid Ebayoud olduğu belirlenen kişi Fransa'yı doğrudan tehdit eti. Ebayoud, "Sizin ülkenizdeydik, hepinizi evinizde katledeceğiz. Ne ülkenizde ne de dışarıda yöneticileriniz sizi koruyabilir. Yaklaşık 70 ülke IŞİD ile mücadele ediyor. Ama İslam Devleti'ni yenemiyor, yenemeyeceksiniz," dedi.

Paris'teki intihar saldırısında ölen İsmail Ömer Mustafai de, "Bilin ki Emir'den talimat aldık, sizi gördüğümüz her yerde öldüreceğiz," diyor. Videoda Stade de France'da intihar saldırısı gerçekleştiren en genç militan Belçikalı 20 yaşındaki Bilal Hadfi, bir kurbanın kafasını keserken görülüyor. Bataclan konser salonunun önünde kendisini patlatan canlı bombalardan eski belediye otobüsü şoförü Samy Amimour da elinde kesik bir başla gülümseyerek poz veriyor. Stade de France'da kendisini patlatan ve kimlikleri henüz belirlenemeyen iki Iraklı'dan da "Iraklı" diye söz ediliyor ve iki saldırgan Arapça konuşuyor.

Video, saldırıdan bir kaç gün sonra Saint Denis'de öldürülen Abdelhamid Ebayoud'un görüntüsüyle son buluyor. Bir odada IŞİD bayrağı önünde konuşan Ebayoud'un, video çekilirken Avrupa'da olduğu düşünülüyor. Saldırının ardından elini kolunu sallayarak Brüksel'e geçen ve halen kırmızı bültenle aranan Salah Abdeslam hakkında ise hiçbir görüntüye yer verilmiyor.

"Eyfel kulesinin ayağına kadar gelip... "

Videoda bugüne kadar yayınlanan benzerlerinden daha da vahşet dolu bir üslup kullanılması da dikkat çekiyor. "Rasgeldiğiniz her yerde, kafirleri ördürün. Bıçaklarımız boğazınıza yaklaşıyor, Eyfel Kulesi'nin ayağına kadar gelip sizi boğazlayacağız" ya da "Rüyalarınızda bile sizi rahat bırakmayacağız, uykularınıza girip sizi uykularınızda boğacağız" şeklinde tehditler yer alıyor. IŞİD'in propaganda videosu hakkında televizyon ekranlarından ve radyolardan, yetişkinlere dahi videoyu izlememeleri uyarısı yapılıyor. Fransız gazete ve televizyonları da videonun şiddet ve tehdit içeren bölümlerini yayınlamıyor.

Hollande ve Cameron'a doğrudan tehdit

Videoda IŞİD koalisyon ortağı ülkeleri tehdit ediyor, Hollande'ın Paris saldırısının ardından Versailles'da terörü yok edeceklerini açıkladığı sert konuşmasının görüntüleriyle, Fransız Başbakanı Manuel Valls ve İngiltere Başbakanı David Cameron, yüzlerinde kırmızı hedef noktası ile görüntüleniyor.

Hollande: "Korkmuyoruz"

Hindistan gezisi sırasında videoya ilişkin değerlendirmede bulunan Hollande, görüntülerin alelacele derlenen ve bir kısmının daha önce de internette dolaşan görüntüler olduğunu belirterek, "Bu videoda yer alan imajlarda yeni bir bilgi yok. Sadece bu suçların faillerini ortaya koyuyor. Hiçbir şey bizi korkutamaz. Hiçbir tehdit Fransa'nın terörle mücadelesinden şüphe duymasını sağlayamaz. Olağanüstü Hal'i uzatma kararını hala tehdit mevcut olduğu için aldık. Ne ülkemizi savunma araçlarımızdan, ne de özgürlüklerimizden taviz vermeyeceğiz," dedi.

Hollande'ın, kendisi de terör tehdidi alan Hindistan'a yaptığı resmi gezi, geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşiyor. Pazar günü Şandigar kentine yaptığı ziyarette 6 bin polis, bin 200 de asker görev aldı. Salı günü başkent Yeni Delhi'de yapılacak büyük askeri törene Hollande'ın da katılacak olması nedeniyle güvenlik görevlilerinin sayısı iki katına çıkarıldı.

Europol Başkanı uyardı: "Avrupa hedefte!"

Bu arada IŞİD'in yayınladığı videonun ardından açıklama yapan Avrupa Polisi Europol'un başkanı Rob Wainwright, "IŞİD, özellikle Avrupa'da yoğunlaşan yeni ve büyük bir saldırı kampanyasına hazırlanıyor" dedi. Amsterdam'da Europol'e ait yeni bir terörle mücadele merkezinin açılışında konuşan Wainwright, "Bütün uzmanlar IŞİD'in Avrupa'da yeni bir saldırı gerçekleştirme kapasitesi olduğunu söylüyor" dedi.

Wainwright'ın atıfta bulunduğu ve Europol bünyesinde, AB üyesi olan 28 üye ülkenin terör uzmanlarının Paris saldırılarından 3 hafta sonra hazırladığı bir raporda da, "IŞİD'in dünyanın neresinde isterse karmaşık ve iyi koordine edilen saldırılar düzenleyebileceği" belirtiliyor. Özellikle Suriye'ye gittikten sonra yeniden ülkesine dönen Avrupalı militanların büyük tehdit yarattığı vurgulanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG