Erişilebilirlik

‘IŞİD, Tecavüzü Silah Olarak Kullanıyor’


Uluslararası Af örgütü kaçmayı başarmış 42 Yezidi kadın ve gençkızla yaptığı söyleşilere dayanarak hazırladığı raporda IŞİD militanlarının sadece savaş değil insanlık suçu işlediğini de bildiriyor

Bir insan hakları örgütü, IŞİD militanlarının Kuzey Irak’ta kuşatma altındaki bölgede kalan Yezidi kadınlara tecavüzü bir silah olarak kullanarak, sadece savaş suçu değil, insanlık suçu işlediğini de bildiriyor

İnsan haklarını savunan Uluslararası Af Örgütü Salı günü yayınladığı raporun ayrıntıları, hali hazırda çok sayıda kadını alıkoyan IŞİD’in elinden kaçmayı başarmış 42 kadın ve genç kızla yapılan söyleşilere dayanıyor.

Yezidi kadınlar IŞİD militanları tarafından, tecavüz ve cinsel istismara varan her tür fiziki ve psikolojik işkenceye maruz kaldıklarını ifade ediyor. Raporda, 19 yaşındaki bir genç kızın, bu şiddette dayanamayarak intihar ettiği, pek çok kadınının ise canına kıymaya çalıştığı belirtiliyor.

Af Örgütü yetkililerinden Donatella Rovera, kadınların uğradığı fiziki ve psikolojik tacizin boyutlarını “felaket” olarak niteliyor. Rovera, IŞİD kabusundan kaçmayı başaranların bile derin travma yaşadığını söylüyor.

Rapora göre örgüt, eylemlerini gizleme gereği duymuyor. Tersine, bu vahşi ve acımasız yöntemlerini başkalarını da korkutarak ün kazanma gibi bir yaklaşımı benimsiyor.

Uluslararası Af Örgütü, cinsel istismara maruz kalanların, gerekli yardıma zamanında ulaşmalarını sağlanması için Kürt yetkililer, insani yardım örgütleri ve Birleşmiş Milletler’e çağrıda bulundu.

IŞİD militanlarının Ağustos ayındaki kuşatmasından kaçan binlerce Yezidi, Sincar dağında mahsur kalmış ve aylarca kurtarılmayı beklemişti.

Amerika öncülüğündeki hava saldırılarının da desteğiyle Kürt Peşmerge güçleri, Sincar çevresindeki kuşatmayı Cumartesi günü kırmayı başardı. Ancak bölgede, Peşmerge ve IŞİD militanları arasındaki çatışmalar yer yer devam ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG