Erişilebilirlik

IŞİD TBMM’yi Vuracaktı


Yılbaşında Ankara'da terör saldırıları planlamakla suçlanarak tutuklanan IŞİD üyesi iki Türk'ün verdiği ifadeler tüyleri diken diken etmeye devam ediyor.

Türkiye'nin başkentinde bar, meyhane, Caferiler'in gittiği bir cami ile bir kiliseye karşı eylem planları daha önce ortaya çıkan Adnan Yıldırım ve Musa Canöz'e, Ankara Adliyesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve TBMM'yi "eylem hedefleri" yapmaları için Suriye'den talimat gönderildiği belirlendi. Yıldırım ve Canöz, bu üç kamu kurumunun çevresinde keşif yaptı.

Rakka'da tanıştılar

Sincan Cezaevi'ne gönderilen Yıldırım ve Canöz'ün yetkililere verdiği ifadeler basına sızmayı sürdürüyor. Canöz, yirmi gün boyunca, IŞİD'in "halifelik başkenti" olarak ilan ettiği Rakka'da bomba eğitimi aldığını itiraf etti. Ankara'da faaliyet gösteren IŞİD Samanpazarı Grubu'ndan olan eski telefon tamircisi Musa Canöz, Türkiye'ye döndüğünde Ulus ve Çubuk'ta bulunan çeşitli yerlerden satın aldığı malzemeler ile çok etkili bomba imal etmişti. Canöz ve Yıldırım Rakka'da tanıştı.

Talimat Ebu Enes'ten

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, IŞİD, Canöz ve Yıldırım'a, Ankara Adliyesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve TBBM'ye yönelik eylem talimatı verdi. Buna göre, Canöz'ün hazırladığı bombaları hedef alınan yerlere Adnan Yıldırım bırakacaktı. İkili, bu çerçevede bir dizi yerde eylem öncesi keşif gerçekleştirdi.

Musa Canöz ve Adnan Yıldırım, "Bizim amacımız PKK'ya darbe vurmaktı. Kamu kurumlarına eylem yapma talimatını sorgulamaya başladık ve vazgeçtik. Bombayı imha etmek için yer ararken de yakalandık" şeklinde ifade verdi. Talimatı, IŞİD Komutanı Ebu Enes'in verdiği kaydedildi.

Ancak, iki IŞİD üyesinin "ağır suçtan kurtulmak veya suçu hafifletmek amacıyla" bu şeklide ifade vermiş olabileceğine işaret ediliyor. Canöz ve Yıldırım, terör örgütü üyesi olmak ve patlayıcı madde bulundurmakla suçlanıyor.

Nasıl kaçtı?

Bu arada, Erzurum'da bir hastaneye sevk edilen Suriyeli IŞİD bombacısı Mahmud El Ghanim hastane odasının penceresinden atlayarak kaçtı. Suriyeli bombacının şimdi nerede oduğu bilinmiyor.

Taraf gazetesinin aktardığına göre, 1986 Halep doğumlu Mahmud El Ghanim'in rahatlıkla kaçması IŞİD bağlantılı "güvenlik zaafiyeti" iddialarını tekrar gündeme getirdi. Emniyet yetkilileri, kaçan Suriyeli IŞİD bombacısıyla ilgili çalışmalarının sürdüğü yolunda bir açıklama yapmakla yetindiler. Gazete, radikal İslamcılar'a uygulanan güvenlik önlemleri ile diğer şüpheliler veya tutuklular için uygulanan tutumun farkına dikkat çekti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG