Erişilebilirlik

IŞİD Suriye'nin Kuzeyinde Saldırılarını Sürdürüyor


IŞİD militanları Suriye’nin kuzeyinde Amerika ve Türkiye’nin güvenlik sağlamaya çalıştığı bölgedeki kasabalara yönelik saldırıları sürdürüyor. Saldırılar, Amerika liderliğindeki koalisyona katılan Türk savaş uçaklarının hava operasyonlarına rağmen devam ediyor. İsyancı güçler, IŞİD militanlarını püskürtmek için koalisyonun hava saldırılarını arttırması gerektiğini tekrarlıyor.

Halep’in kuzeyindeki bölgelerde çatışmalar kızışmış durumda. İslamcı isyancı gruplar, El Macana ve Tlalin köylerindeki IŞİD mevzilerine füzelerle barikat kurdu. İsyancılar, şiddetli çatışmalardan sonra Sedef kasabasını IŞİD’den geri almayı başardı.

Suriye’de muhalefet güçlerinin komutanı Salih El Zeyna, Sedef kasabasındaki IŞİD karargahına saldırdıklarını, militanların kasabayı boşaltmak zorunda kaldığını söyledi. Zeyna, kasabanın şimdi tamamen kendi kontrolları altında olduğunu belirtti. Ancak bu durumun ne kadar süreceği belirsiz.

İslamcı militanlar, öldürdükleri ılımlı isyancıların cesetlerini Halep’in kuzeydoğusundaki El Bab kentinin meydanında sergiledi. İslamcı tugaylarla daha ılımlı isyancı grupların oluşturduğu Şamiye Cephesi’nin komutanı, IŞİD’in kilit önem taşıyan Marea kasabasını hala ele geçirmeye çalıştığını söylüyor. IŞİD, kasabayı ilk kez Haziran ayında kontrol altına almaya çalışmıştı.

Militanlar son günlerde Marea’da elliden fazla intihar saldırısı düzenledi. Marea’da sadece Pazartesi günü üç intihar saldırısı düzenlendiği bildiriliyor.

Çabalar Arttırıldı

IŞİD Halep’in kuzeyindeki kırsal kesimleri kontrol altına alma girişimini ilk kez yaz aylarının başında yaptı. Terör örgütü, Azaz kasabasını kuşatmaya çok yaklaştı. Amaç, isyancı güçlerin Türkiye’den gelen tedarik hattını kesmekti. Ancak komşu bölgedeki İslamcı milislerin müdahalesi, IŞİD’in bu amaca ulaşmasını engellemiş oldu. Washington ve Ankara’nın Halep’in kırsal kesimlerinde güvenli bir bölge oluşturma kararı üzerine militanlar, saldırılarını yoğunlaştırdı. Ancak Türk ve Amerikan hükümetleri arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle koalisyon, müdahale etmekte gecikti.

Halep’in kuzeyindeki çatışmalar Suriye’de iç savaşın ne kadar karmaşık bir hal aldığının kanıtı. Bazılarını Batılı ülkelerin, bazılarınıysa Türkiye ve Körfez ülkelerinin desteklediği çok sayıda isyancı grup, iki rakip cihatçı örgüt, Kürt güçler ve Suriye hükümetine bağlı birliklerin çatıştığı bölgedeki karmaşa, baş döndürücü. Koalisyon güçlerinin hava saldırıları IŞİD militanlarını hedef alırken Esat rejimine ait savaş uçakları, isyancı grupların elinde bulunan ve Halep’e uzanan tedarik yollarının üzerinde bulunan köyleri bombalıyor.

Suriye hükümet güçleri Halep’in kuzeyinde isyancılara ait mevzilere saldırılarını arttırdı. Bu haberin kaynağı, Esat rejimiyle Esat’ı devirmek için savaşan isyancılar arasında bölünen Halep’teki bir isyancı grubun kumandanları.

Halep’in Kırsal Kesimlerinde Durum

Marea, Halep’in kuzeyindeki kırsal bölgelerde süren çatışmalar açısından kilit önem taşıyor. Halep’e 35, Türkiye sınırınaysa sadece 10 kilometre uzaklıkta bulunan Marea, ana tedarik hatları üzerinde yer alıyor. Bu da Marea’yı elinde bulunduranların sınırda Kürtler’in kalesi durumundaki Afrin’i daha kolay vurabileceği anlamına geliyor.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Şamiye Cephesi bir açıklama yaparak askeri durumun belirsiz ve riskli olması gerekçesiyle sınır kasabası Azaz’ın tamamının askeri bölge ilan edildiğini bildirdi. İsyancı kumandanlar, Amerika’nın Halep’in kırsal kesimlerine yönelik hava operasyonlarını arttırmasına rağmen koalisyonun hava saldırılarının IŞİD’i püskürtmeye yetmediğini vurguladı.

Bazı uzmanlar, kumandanların bu değerlendirmesine katılıyor. Merkezi Amerika’da bulunan Ortadoğu Forumu adlı düşünce kuruluşundan Ayman Cevat El Tamimi, ‘Koalisyon ülkeleri ve Türkiye kendi aralarında ağız dalaşı içindeyken Marea IŞİD kuşatması altında yanıyordu’ şeklinde yorum yaptı.

Amerikalı ve Türk yetkililer, kuzeyde güvenli bölge oluşturulması konusunda izlenecek taktiklere ilişkin farklı görüşlere sahip olduklarını kabul ediyor. Ancak yetkililer, Türk savaş uçaklarının katıldığı son hava saldırılarının koalisyonun ve Türkiye’nin anlaşma içine girdiğinin habercisi olduğu görüşünde. Türk Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, ‘Savaş uçaklarımız, koalisyon jetleriyle birlikte müşterek hava operasyonları düzenliyor’ açıklamasında bulundu.

Terör örgütleriyle mücadelenin Türkiye’nin ulusal güvenliği açısından öncelikli olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı, ayrıca terörle mücadele çabalarının kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.

Türk savaş uçaklarının hava saldırıları Halep’te yedi noktayı hedef aldı. NATO’nun İncirlik Hava Üssü’nden kalkan F-16 savaş uçakları ayrıca Halep vilayetindeki Manbij kasabasını da vurdu. Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Türkiye’nin düzenlediği operasyonun koalisyonun çabalarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG