Erişilebilirlik

‘IŞİD Sivilleri Canlı Kalkan Olarak Kullanıyor’


IŞİD terör örgütünü Rakka’dan temizlemek için başlatılan operasyonla birlikte iki ateş arasında kalan sivillerin durumu endişeyle izleniyor. Rakka’da terör örgütü militanlarınınkontrolü altında olan beş ayrı mahallede süren çatışmalarda, IŞİD’in burada sıkışmış durumda kalan sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı endişesi de giderek büyüyor.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Danışmanı Jan Egeland, Rakka’daki sivillerin son durumuyla ilgili yaptığı açıklamada, IŞİD’in sivilleri bilinçli olarak canlı kalkan olarak kullanıldığı izleniminin edinildiğini söyledi.

Egeland, IŞİD militanlarının sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak için ellerinden geleni yaptıklarının unutulmaması gerektiğini hatırlattı. Sivillerin kentten ayrılmasına olanak sağlayacak imkanların oluşturulması ve operasyona ara verilmesi gibi seçeneklerin gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti.

Egeland, Rakka’daki durumun Halep ve kuşatma altındaki diğer bölgelerden farklılık gösterdiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler’in bölgelerde çatışan taraflara ulaşma imkanı olduğunu ancak Rakka’da böyle bir iki yönlü iletişimin mevcut olmadığını belirterek, sivillerin bilinçli olarak bölgeden ayrılmasına izin verilmediğini, ayrılmaları için gereken şartların özellikle IŞİD tarafından zorlaştırıldığını bu durumun da kendisinde sivillerin canlı kalkan olarak kullanıldığı izlenimini yarattığını söyledi.

“Dünyada Rakka’dan daha kötü bir yer yok”

Egeland, “Bölgedeki 20 bin kişi için olabilecekleri daha kötü bir yer düşünemiyorum. Şu anda dünyada Rakka’dan daha kötü bir yer yok” dedi.

Egeland, yaptığı açıklamada Rakka’nın terör örgütü IŞİD’in kontrolünde olan beş ayrı mahallesinin yoğun kara ve hava ateşi altında olduğunu belirterek, “IŞİD savaşçılarının sivilleri insan kalkanları olarak kullanmaları için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını biliyorum. Sivillerin kaçışlarını kolaylaştırabilecek olanakları, düşünmenin zamanı geldi. Şu anda dünyada bu beş mahallede ve orada olan 20 bin sivil için daha kötü bir yer olduğunu düşünemiyorum" dedi.

Egeland, iki ateş arasında kalan sivillerin kentteki durumunun giderek zorlaştığını belirterek uluslararası toplumun sivillerin Rakka’dan tahliye edilmesi için ellerinden ne geliyorsa yapmaları çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG