Erişilebilirlik

IŞİD Sanıklarına Tahliye ve Tepki


Halis Bayancuk
Halis Bayancuk

Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’in Türkiye’deki faaliyetleri ve oluşturduğu yapılanma ile ilgili davada “Türkiye’deki elebaşı” olduğu ileri sürülen Halis Bayancuk dahil yedi tutuklu tahliye edildi.

İstanbul Adalet Sarayı 13 Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın 4. duruşmasında, toplam 96 sanıktan tutuklu kalan yedisinin de tahliyesine karar verildi. Tahliye kararı tepkilere neden oldu.

İfade veren Suriyeli iki sanık, IŞİD örgütü ile bağlantıyı reddetti. Duruşma sırasında eksik tercüme sorunu yaşandı. “Ebu Hanzala” kod adlı Halis Bayancuk çevirmenlik yapan kişinin tercüme yanlışları yaptığını iddia etti. Verilen tahliye kararı sonucu, IŞİD davasında tutuklu bulunan tek sanık kalmadı.

Barış diyen hücrede

IŞİD davasındaki tahliye kararı sosyal medya ortamında çok sert tepkiler aldı. Türkiye’de geçen yazdan bu yana çok sayıda kişinin ölümüne yol açan bombalama eylemlerini gerçekleştiren IŞİD’in “Türkiye’deki elebaşı” olduğu iddia edilen Halis Bayancuk’ın bırakılmasına tepkiler yağdı. Sosyal medya mesajlarında, barış istedikleri için “terörist” olmakla suçlanan üç akademisyen tutuklanırken Halis Bayancuk’un serbest bırakılmasının şiddetle eleştirildiği görüldü. Bir mesajda, “Birisi IŞİD üyesi, savaş çağrısı yaptı, bugün serbest bırakıldı. Diğeri akademisyen, barış çağrısı yaptı ve hücrede” denildi. Akademisyen Esra Mungan, barış bildirisine imza attığı için hücrede tutuluyor ve 7,5 yıla kadar hapsi isteniyor.

Atatürk’e hakaret

Cumhuriyet gazetesinin web sitesinde ise, Halis Bayancuk’un, Mustafa Kemal Atatürk için “Atatürk saygıyı hak etmez. Çünkü o bir piçtir” diye bağırdığı görülen bir video yayınlandı.

Bayancuk, daha önceki bir duruşmada da, demokrasiyi benimsemediğini, çünkü bir Müslüman olduğunu kaydetmişti. Bayancuk, alkol, zina ve kumarı kabul eden bir devleti benimsemesinin mümkün olmadığını söylemişti. Bayancuk, “Bakkaldan ekmek aldığımda neden paranın üstünde Atatürk’ün fotoğrafı var?” demişti.

İngiliz cihatçı

Bu arada, IŞİD’e katılmak amacıyla Türkiye’ye geldiği belirtilen bir İngiliz vatandaşı Ankara’nın Altındağ ilçesinde yakalandı. Kimliği belirtilmeyen İngiliz vatandaşının 16 Şubat günü Türkiye’ye giriş yaptığı ve sınırdışı edileceği ifade edildi. Söz konusu kişi bir otelde yakalandı.

Ayrıca IŞİD’e katılmak üzere Karkamış’tan Suriye’ye geçmeye çalışan bir kişi yakalandı. Yabancı uyruklu olduğu kaydedilen bu kişiye yardımcı olan iki Türk de gözaltına alındı.

Öte yandan, Yeni Şafak gazetesi, IŞİD ve PYD’nin çok sayıda tünel kazarak Türkiye-Suriye sınırını delik deşik ettiğini yazdı. Tünellerden insan ve silah taşındığı ileri sürüldü. Gazete, verdiği haberine dayanak olarak “yerel kaynaklar” ifadesine yer verdi.

Kanada hükümetiyse, resmi internet sitesinden, Ankara’daki vatandaşlarına Ulus ve Kızılay bölgelerini ziyaretten kaçınmaları uyarısında bulundu. Gerekçe olarak terör tehdidi gösterildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG