Erişilebilirlik

IŞİD Sanıkları Cezaevinden Firar Etti


“Ebu Hanzala” olarak bilinen Hacı Bayancuk, 2013 yılındaki Kurban Bayramı sırasında İstanbul Ömerli’de yaptığı konuşmayla kamuoyu tarafından yakından tanındı. Temmuz 2015’te tutuklanan Ebu Hanzala, 24 Mart 2016’da serbest bırakıldı. Ebu Hanzala’nın da sanık olduğu IŞİD Davası’nda beraat eden Gökhan Bulut, İrfan Yıldız, Raşit Karadağ, Serdar Sarıçam ve Duran Çoban toplu silah ticaretinden mahkum oldukları için tutuklu bulundukları Kocaeli Açık Cezaevi’nden firar ettiler.

Kocaeli Kapalı Cezaevi’nde yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan 5 mahkum, Kahramanmaraş'ta oturan bir yakınlarının evini adres göstererek yarı açık cezaevine nakledilmeleri için başvuru yaptı. Savcılık, başvuru üzerine tutukluların cezaevinde yattıkları gün sayısını dikkate alarak 5 mahkumun

Nisan ayı içinde Kocaeli Açık Ceza İnfaz Kurumu'na nakledilmesine karar verdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nin IŞİD’le bağlantılı olduklarını iddia ettikleri mahkumların izinli günlerinde çatışma bölgesi Suriye'ye geçmeyi planladıkları uyarısında bulundu. Emniyet'in bu yazısı üzerine cezaevi yönetimi ve savcılık, 5 mahkumun tekrar kapalı cezaevine nakledilmesine karar verdi. Tam da bu süreçte Gökhan Bulut, İrfan Yıldız, Raşit Karadağ, Serdar Sarıçam ve Duran Çoban'ın 3 Mayıs günü cezaevinde kaçtıkları ortaya çıktı.

Hürriyet gazetesinden Fevzi Kızılkoyun’un haberine göre, IŞİD davası şüphelilerden üçü yakalanırken ikisi hala aranıyor.

Bu beş kişinin evlerinde ve bağlantılı olduğu adreslerde yapılan aramalarda çeşitli silah, mühimmat ele geçirilmiş, bu nedenle çıkarıldıkları mahkemede “toplu silah ticaretinden” mahkum olmuşlar; ancak sanıkların IŞİD üyesi oldukları yönünde yeterli delil oluşmadığından beraat etmişlerdi.

Bozdağ: Bu haber algı oluşturma amaçlı

Haberin Hürriyet gazetesi tarafından yayınlanmasının ardından hükümete yönelik oluşan eleştirilere Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yanıt verdi. Bozdağ, bu haberle hükümet aleyhine algı oluşturma amacı güdüldüğünü söyledi.

“Bu haber açık şekilde Türkiye Cumhuriyeti devletinin DEAŞ terörüne yardım ettiği algısını oluşturmak adına çarpıtma bir haberdir. Bu gazeteciliğin etiğine uyuşmaz düpedüz ahlaksızlık, deniyor ki 5 kişi DEAŞ'lı firar etti manşet onu gösteriyor, 5 kişi dedikleri kişiler yargılanmışlar ceza almışlar, cezaları kesinleşmiş, açık cezaevine girme hakkı almışlar çıkmışlar, yargılanırken DEAŞ terör örgütü suçlamasından beraat etmişler, mahkeme diyor ki bunlar DEAŞ'lı değil, bir defa mahkumiyetleri DEAŞ terör örgütünden değil, bunu içeride veriyorlar arka sayfada küçük küçük, başta vermiyorlar” dedi.

Bozdağ: Açık cezaevinden ayrılma bizim literatürde firar sayılmaz

Bozdağ, bu kişilerin cezaevinden firar etmediğini cezaevinden ayrıldığını söyledi.

“Haberde 5 kişi deniyor 5 kişi yok, istihbarat haber vermiş doğru istihbarat ayın 3'ünde haber verdi böyle bir kaçış var tedbir var olay var diye anında müdahale edildi, aynı gün üzerine gidiliyor, aynı gün bunlar kapalı cezaevine alınmak için görevliler üzerine gidiyor o arada açık cezaevinden gidiyorlar, açık cezaevinden ayrılma bizim literatürde firar sayılmaz, dış güvenlik tel örgü yoktur, neden cezası bitmek üzere olan kişiler oraya gidiyor.”

Barış Yarkadaş: Bunlar firar etmediyse takas mı yapıldı?

Bozdağ’ın bu açıklaması üzerine CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, Adalet Bakanı tarafından yanıtlanmak üzere bir soru önergesi verdi. Önergenin sahibi Yarkadaş, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Bekir Bozdağ’ı eleştirdi.

“Adalet bakanı Bozdağ’ın Kocaeli Cezaevi’nden firar eden IŞİD’lilerle ilgili sözleri maalesef skandal ötesi. Bu tutuklular firar etmedi, cezaevine geri dönmediler diyor. Sayın bakan Firar ile geri dönmedi arasında farkı bilecek bilgiye sahip bir hukukçu. Bunlar firar etmedi demek Adalet Bakanı’nın bilgisi dahilinde serbest bırakıldı demek. O zaman akla acaba bu kişiler takas sonucu serbest mi bırakıldılar sorusu geliyor. Bunlar serbest kalınca Kilis’teki bombalar durdu. İstiklal Caddesi’nde IŞİD terör örgütü üyesi bombayı patlatmasının ardından Halis Bayancuk adlı örgüt lideri de apar topar serbest bırakılmıştı. Bombalar patlıyor IŞİD’liler serbest kalıyor” dedi.

Barış Yarkadaş, firarın ardından cezaevi yönetimi hakkında soruşturma açılıp açılmadığı sorusunun da Adalet Bakanı tarafından acilen yanıtlanması gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG