Erişilebilirlik

IŞİD Ramadi’ye Sürekli Militan Sevkediyor


Irak hükümet kuvvetleri Anbar vilayetinin başkenti Ramadi’nin doğusunda IŞİD militanlarıyla savaşıyor. Doğrulanmayan bazı haberlere göre Irak ordusu az da olsa ilerleme kaydetti. Irak haber ajansı, ‘Altın Tugay’ adlı birliklerin Ramadi’nin 10 kilometre doğusundaki Teaş kasabasını geri aldığını bildirdi. Ajans, ayrıca hükümet kuvvetlerinin Ramadi yakınlarındaki çatışmalarda 27 IŞİD militanını öldürdüğünü haber verdi.

IŞİD’e karşı çatışmaları yürüten gönüllü Şii milislerin sözcüsü Ahmet Esadi, örgüt militanlarınıKuseyba’dan çıkardıklarını ve onlarca militanın öldürüldüğünü söyledi.

Irak Başbakanı Haydar el-Abadi ise IŞİD’in kazanımlarını önemsemiyor göründü ve birkaç gün içinde Irak askerlerinin Ramadi’yi geri alacaklarını söyledi. BBC’de konuşan Abadi, IŞİD’in ilerlemesinin önemsenmemesi gerektiğini savundu. Irak televizyonu da Abadi’yi Anbar Emniyet Müdürüyle görüşürken gösterdi, emniyet müdürü de Ramadi’yi kurtaracaklarını tekrarladı.

Buarada İran medyası, Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin, Bağdat’ın güneyindeki Şiiler için kutsal olan Kerbela kentini korumak için kuvvet göndereceklerini açıkladı. Anbar’ın ikinci büyük kenti olan Felluca da IŞİD’in elinde ve Kerbela’ya 50 kilometre uzaklıkta.

Arap basın yayın organları da Irak hükümet kuvvetlerinin son 24 saat içinde Beyci’de IŞİD’e karşı ağır yenilğiye uğradığını haber veriyor. Irak’ın Asharciya Televizyonu, petrol rafinerisi yakınlarındaki çatışmalarda IŞİD’in bombalı saldırıları sırasında onlarca Irak askerinin öldüğünü bildirdi.

Irak Devlet Televizyonu, hükümetin Beyci Rafinerisi’ni geri almak için büyük bir operasyona hazırlandığı haberini verdi.

Beyci kent yetkililerinden biri, Şii gönüllülerle Sünni aşiret militanları arasında moralin yüksek olduğunu ve hükümetin onların da yardımıyla Beyci’yi birkaç hafta içinde geri alacağını söyledi.

Paris Üniversitesi siyaset bilimi uzmanı Hattar Ebu Diab, Amerika’nın Sesi’ne, Irak hükümetinin Amerika’nın Sünniler’den bir kuvvet oluşturmaya çalışmasına rağmen Anbar’da Sünni aşiret militanlarını silahlandırmaya yardım etmeyi reddettiğini söyledi. Diab, bunun nedeninin İran’ın muhalefeti olduğunu belirtti.

Hattar Ebu Diab, Irak Başbakanı Abadi’nin Ramadi’yi geri alma sözü verdiğini ancak savaşın bir yıldır sürmesine rağmen hükümetin Irak ordusuna gerekli desteği sağlamadığını öne sürdü. Diab, İran’ın Sünniler yerine Şiilerden oluşan bir kuvvetle Anbar’ı control altına almak istediğini, bu şekilde Suriye ve Suudi Arabistan sınırına yaklaşmış olacağını belirtti.

Ramadi’den kaçanların başkent Bağdat’a girme çabalarıysa sürüyor. Ancak kent yetkilileri giriş izinleri ve Bağdat’ta yakınları olmayanları başkente sokmuyor. Ramadi’den kaçanların sayısının 50 bini geçtiği yolunda haberler alınıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG