Erişilebilirlik

IŞİD Palmira’da İkinci Bir Tapınağı İmha Etti


Suriye’nin antik kenti Palmira’da bulunan Balşamin Tapınağı’nı imha eden IŞİD militanlarının, Roma döneminden kalma ikinci bir tapınağı da yerle bir ettiği bildirildi. İŞİD’in ülke tarihi ve mirasını sistematik olarak tahrip etmesi, Suriye halkının yanısıra, arkeolog ve tarihçileri de üzüntüye boğdu.

Suriye ve Irak’ta ele geçirdikleri antik kentlerdeki tarihi eserleri tahrip eden IŞİD militanlarının, son olarak Palmira kentinde bulunan Bel Tapınağı'nı havaya uçurduğu bildirildi. Bel Tapınağı, IŞİD militanlarının antik kentte havaya uçurduğu ikinci tarihi eser.

Dört yılını Palmira’daki kalıntılarını kataloglamayla geçiren tarihçi Manar Hammad Amerika’nın Sesi’ne, kendisi için son derece önemli olan bu eserin yıkılmasından büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

Hammad, tarihi tapınağın, “Bizans döneminde kilise ve sonrasında da cami olarak kullanılandığı” için yüzyıllar boyunca korunduğunu söyledi. Hammad, tek tanrılı inanca sahip olan değişik grupların, “tanrıya ibadet için yapılan bu eserin korunması gerektiği” noktasında birleştiklerini söyledi. Ancak bu görüş, IŞİD Palmira’yı eline geçirinceye kadar sürdü.

Suriye Tarihi Eserler Dairesi Başkanı Mamoun Abdül Kerim, devlete ait televizyon kanalına, IŞİD militanlarının Palmira’da bulunan tarihi eserlere kültürel veya tarihi açıdan değil de, dini perspektiften baktığını ve bu eserleri sapkınlık olarak gördüğünü söyledi.

Abdül Kerim, gazete haberlerinin dışında tarihi Bel Tapınağı’nın gerçekten tahrip edildiğine dair kesin bir bilgiye sahip olmadığını söyledi. Kerim, görgü tanıklarının patlama sesi duyduklarını anlattıklarını, ancak patlamanın tam olarak nerede meydana geldiğini bilmediklerini söyledi.

IŞİD militanlarının son tarihi eser tahribini kınayan Suriye Turizm Bakanı Beşar Yazıcı, dünyanın dikkatini terör örgütünün bu tür eylemlerine çekmeye çalıştıklarını vurguladı.

Bel Tapınağı’nın Suriye’nin tarihi ve kültürel mirasını simgelediğini söyleyen Yazıcı, Suriye halkını, saldırı altında bulunan tarihlerini savunmaya çağırdı.

Tarihi kilise ve manastırları da tahrip eden IŞİD ayrıca, Irak’taki Nemrut ve Hattar tarihi kalıntılarının yanısıra Musul’da bulunan ünlü bir müzeyi de yerle bir etti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG