Erişilebilirlik

IŞİD Operasyonuna ‘Toplumsal Tepki’ Ertelemesi


Diyarbakır'da 26 Ekim günü IŞİD'in hücre evlerine yapılan ve 7 militanın öldürüldüğü operasyonun ardından, Bingöl’de saldırı hazırlığı yapan bir grupla ilgili polise ihbar geldi. Savcılık, Bingöl polisinden operasyon yapmasını istedi. Ancak operasyon toplumsal tepki ve eleman yetersizliği nedeniyle 5 gün geç yapıldı.

19 Kasım 2015 günü 155 polis imdat telefonu çaldı. Arayan kişi IŞİD ile ilgili bir ihbarda bulunacağını söyledi. Arayan kişi örgütün, Diyarbakır’da öldürülen 7 IŞİD militanının intikamını almak için saldırı hazırlığında olduğunu söyledi. İhbarcı eylemi yapacak 11 kişilik grubu, isim ve adresleriyle birlikte polise bildirdi. İhbarda ismi geçen kişiler Bingöl’de ikamet ediyordu ve iddiaya göre eylem için Diyarbakır’a geleceklerdi.

İhbarı ciddiye alan Diyarbakır polisi, araştırma başlattı. Araştırmada, ihbarda adı geçen 4 kişinin parmak izlerinin, IŞİD'in üst düzey sorumlusu olduğu iddiasıyla 26 Ekim günü yakalanarak, tutuklanan Nihat Turan'ın evinde çıktığı belirlendi. Bunun üzerine durum savcılığa bildirildi. İhbar kayıtlarını inceleyen savcılık, Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'na aynı gün yazı yazarak, acil olarak ismi ve adresi verilen 11 kişinin yakalanmasını, ev ve işyerlerinin aranmasını istedi.

Bingöl Sulh Ceza Hakimliği'ne başvuran Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı arama kararı aldı. Karar aynı gün Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildi. Savcılık, polise saldırı düzenleyip Suriye'ye kaçacağı iddia edilen kişilerin yakalanmasını istedi.

Ancak savcılığa gönderilen cevabi yazıda operasyonun 5 gün sonraya ertelenmesi istendi. Terörle Mücadele Şube Müdür Vekili, Özel Harekat Şube Müdür Vekili ve TEM görevlisi 3 polis tarafından tutulan tutunakta Diyarbakır'da 26 Ekim günü düzenlenen operasyonda ölü olarak ele geçirilen 7 kişinin Bingöl nüfusuna kayıtlı olduğuna dikkat çekildi. Bingöl'de IŞİD’e yakın kişilerin sayısının çok olduğu belirtilerek, Bingöl'de yapılacak bir operasyonda çatışma çıkabileceği, bunun akabinde toplumsal tepkinin doğabileceği ve bu durumda zayiat oluşabileceği belirtildi. Tutanakta ayrıca, operasyonu yapacak Özel Harekat Şube Müdürlüğü personelinin sayıca yetersiz olması ve araç, gereç eksikliği bulunduğu vurgulanarak, operasyon için Özel Harekat Daire Başkanlığı aracılığı ile diğer illerden takviye kuvvet ve teçhizat talep edileceği ve bunun zaman alacağı ifade edildi. Tutanakta bu nedenlerle operasyonun 23 Kasım günü gündüz saatlerinde yapılmasının uygun olacağı belirtildi.

Yazışmaların ardından 23 Kasım günü yapılan operasyonda, 11 şüpheliden 2'si Balıkesir'de, 9 şüpheli ise Bingöl'de yakalandı. Gözaltına alındıktan sonra ifadeleri alınan şüpheliler IŞİD ile bir bağlantılarının olmadığını söyledi. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan şüphelilerden 6'sı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, 5'i tutuklandı. Diyarbakır Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce hazırlanıp savcılığa gönderilen fezlekede, 11 şüphelinin IŞİD üyesi olduğu ve örgüt adına eylemlerde bulunduğu kaydedildi.

Polisin gönderdiği fezlekede, gözaltına alınan şüphelilerden M.B.'nin evinde IŞİD'in denetimindeki Suriye'nin Rakka kentindeki bir hastaneye ait Arapça yazılı döküman bulunduğu belirtildi. Evrakın sağlık belgeleri olduğunu ifade eden polis, M.B.'nin çatışma bölgesinde yaralanıp tedavi için hastaneye gitmiş olabileceğini belirtti. İfadesinde IŞİD ile hiç bir bağlantısının olmadığını belirten M.B. evinde bulunan Rakka Hastanesi evrakları ile alakası olmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG