Erişilebilirlik

IŞİD Musul’da Sıkıştı


Amerika’nın desteklediği Irak güçleri batı Musul dışında IŞİD’in elindeki son ana yolun kontrolunu da ele geçirdi, böylece militanlar kent içinde giderek daralan bir alanda sıkıştı.

Irak ordusunun 9. Zırhlı Tümeni’nden bir general askerlerin Musul’un kuzeybatı girişi olan Suriye Kapısı’na bir kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti. General bu açıklamayı telefonla Reuter haber ajansına yaptı.

Komutan, “Yolu kontrol ediyoruz, bizim gözlemimiz altında” dedi.

Musul’da yaşayanlar Salı gününden beri yolda seyahat edemediklerini söylüyor. Yol, Musul ile Tel Afer’i birbirine bağlıyor. IŞİD’in bir başka güçlü olduğu yer Tel Afer Musul’dan 60 km batıda bulunuyor.

Irak güçleri Musul’un doğu bölümünü geçen ay ele geçirmişti.

Eğer IŞİD Musul’dan çıkarılırsa bu 2014’te Ebu Bekir el Bağdadi tarafından ilan edilen halifeliğin büyük darbe alması anlamına geliyor.

IŞİD Musul'da Sıkıştı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

IŞİD’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik Ortak Görev Gücü Komutan Yardımcısı İngiliz tümgeneral Rupert Jones’a göre Amerika liderliğindeki koalisyon örgütün savaşçılarını yerlerine biri alınmadan öldürüyor.

Tümgeneral Jones Londra’da düzenlediği basın toplantısında geçen yıl Ağustos ayına kadar düzenlenen koalisyon hava saldırılarında 45 binden fazla örgüt savaşçısının öldürüldüğünü kaydetti. Jones, ‘yok edilmeleri zaman meselesi’ dedi.

Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik Ortak Görev Gücü Komutanı Korgeneral Stephen Townsend de, Amerika'nın desteklediği güçlerin Musul ve Rakka’yı 6 ay içinde alacağına inandığını söyledi.

Iraklı General Abdul Wahab el Saidi, “Birçoğu öldürüldü, yerleşim bölgelerinde kalanlar ya geri çekilecek ya da öldürülecekler” diye konuştu.

El-Mamun’da kalan az sayıdaki aile, militanların bubi tuzaklarından dolayı bölgeyi terketmeye korktuklarını söyledi.

Musul’da 750 bin siville birlikte Irak dışından gelen birkaç bin militan olduğu düşünülüyor. Bu militanlar, keskin nişancı ateşi, bubi tuzakları ve intihar saldırılarıyla Irak güçleri, Peşmerge ve İran eğitimli Şii milis güçlerden oluşan 100 bin kişilik güce karşı savaşıyor.

26 bin kişi batı Musul’u militanların ateşi altında terketmiş durumda.

Birleşmiş Milletler Kasım ayında operasyonun başlamasından bu yana Musul’u terkedenlerin sayısını 176 bin olarak açıkladı. Binlerce kişi de çöl boyunca yürüyerek hükümet birliklerinin yanına gitmeye çalışıyor.

Çatışmalardan kaçanlar bu yolculukta zorluklarla karşılaşıyor. Yaşlılar, evlerinden olanların tutulduğu yerlere götürülmek için neden otobüs ya da araç olmadığını sorguluyor.

Bir adam bir evde gıda ve su olmadan 11 gün saklandığını belirtti. Ayrıca dışarda ne olup bittiğine dair hiçbir fikri de yokmuş. “Daha fazla dursaydık ölüm meleği bizi almaya gelecekti” diyor.

Yardım ajansları, askeri ve sivil kayıp ve yaralıların sayısının binlere ulaştığını bildiriyor.

Irak güçlerine Amerika liderliğindeki koalisyon hem havadan hem de karadan destek veriyor. Cepheye yakın Amerikalı personel hava saldırılarını yönlendiriyor.

Irak güçleri kentin hükümet binalarına sadece birkaç yüz metre uzaklıkta. Bu binaları almak sembolik önem taşıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG