Erişilebilirlik

‘IŞİD Musul’dan Kaçmaya Çalışan 231 Sivili Öldürdü’


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi, IŞİD militanlarının Musul’da kaçmaya çalışan 231 sivili öldürdüğüne dair güvenilir istihbarat aldıklarını açıkladı.

Cinayetlerin El-Shaifa bölgesinde 26 Mayıs ile 3 Haziran arasında işlendiği belirtiliyor. Öldürülen siviller IŞİD’in kontrolündeki bölgeden Irak güçlerinin bulunduğu yere gitmeye çalışıyordu.

Birleşmiş Milletler, Musul’un batısındaki Zanjilly’de düzenlenen ve 50 ila 80 sivilin öldüğü belirtilen hava saldırısını da soruşturduğunu açıkladı.

Musul’un batısının IŞİD’den geri alınması için Şubat ayından bu yana operasyon devam ediyor. Örgüt 2014’te kentte kontrolü sağlamıştı.

Musul’da sıkışıp kalan sivillerin kaderi önemli bir endişe kaynağı. İnsan hakları grupları, yardım kuruluşları ve Birleşmiş Milletler temel ihtiyaçların tükenmek üzere olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Bir grup insan hakları örgütüyle insani yardım grupları, Irak ordusu ve Amerika liderliğindeki koalisyonun Musul’un batısının ele geçirilmesi çabaları çerçevesinde sivilleri rasgele hedef alabilecek silahları kullanmasından kaçınmalarını istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktörü Yardımcısı Lama Fakih, “Binlerce aile Musul’un batısında IŞİD tarafından kapana sıkıştırılmış durumda. Irak ve koalisyon güçleri kentin tarihi bölgesinde patlayıcılar kullanmanın sivilleri riske attığını anlamaları gerek” dedi.

Açıklamada, IŞİD’in taktiklerinin de siviller için ekstra risk oluşturduğu vurgulandı.

Gruplar, “IŞİD’in insanları canlı kalkan olarak kullanmasının tehlikeleri artırdığı ve bunun savaş suçu olduğunu kaydetti.

Amerika liderliğindeki koalisyon Ağustos 2014’ten bu yana Irak’taki IŞİD hedeflerini vuruyor. Bu sürede yanlışlıkla 484 sivil yaşamını yitirdi.

İnsan hakları gruplarına göre bu rakam çok daha fazla. Bazı gruplar, koalisyon operasyonlarında 3187 sivilin yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

Koalisyon bütün sivil kayıpları ciddi şekilde incelediğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG