Erişilebilirlik

IŞİD Militanlarının Konvoyu Suriye İçinde İlerlemeye Devam Ediyor


300’e yakın IŞİD militanı ve aileleri, IŞİD, Hizbullah ve Suriye rejimi arasında yapılan ateşkes sonrası, Lübnan-Suriye sınırındaki bölgeden, Suriye’ye, Irak sınırı yakınlarına doğru yola çıktı.

Hizbullah ve Suriye rejimi güçlerinin eskort ettiği 17 otobüslük konvoy halinde ilerleyen IŞİD militanları, ateşkesin anlaşma gerekleri uyarınca, Suriye rejimi kontrolundaki bölgelerden çıkarılıyor.

Hizbullah yaptığı açıklamada, Amerika’nın önderliğindeki koalisyonun, savaş uçaklarıyla, konvoyun doğuya doğru ilerlemesini ve rejim tarafından konvoydakilere yardım götürülmesini engellemeye çalıştığını belirtti.

Konvoydan 6 otobüsün Suriye rejim kontrolundaki bölgelerde kaldığı ve eğer bu otobüslere bir saldırı olursa sivillerin öleceği açıklamada söylendi.

IŞİD’e karşı koalisyon yetkilileri, konvoydaki sivillerin zarar görmemesi için çözüm bulacaklarını belirtti ancak nasıl olacağı konusunda ayrıntı vermedi.

Konvoy halinde ilerleyen grup, IŞİD’in kontrolunda olan Deyrizor’a götürülmek üzere önce Humus’a getirildi.

Hafta içinde Amerika öncülüğündeki koalisyon, konvoyun ilerlemesini engellemek için bir yolu bombaladığını açıkladı.

Militanların Irak sınırındaki Deyrizor’a getiriliyor oluşu, Irak Başbakanı Haydar El Abadi’yi sinirlendiriyor. Abadi, militanların sınırlarına çatışma getirebileceğinden korkuyor.

Koalisyon, konvoyu gerçek zamanlı olarak takip ettiğini ve IŞİD militanlarını doğrudan hedef almayı seçenek dışı bırakmadığını kaydetti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG