Erişilebilirlik

IŞİD Militanları Esat Rejiminin Kontrolundaki Bölgelere Kaçıyor


IŞİD savaşçıları nispeten daha özgürce hareket edebileceklerini düşündükleri, Suriye lideri Beşar Esat kontrolundaki bölgelere gitmeye çalışıyor.

Amerika önderliğindeki IŞİD’e karşı koalisyonun Strateji ve Destek Birimi Yardımcı Komutanı Felix Gedney, “Belirli bir sayıda IŞİD militanının batıya doğru hareket ettiğini görüyoruz” dedi.

İngiliz tümgeneral, IŞİD’in Arapça ismi DAEŞ’i de kullanarak, “Yaptıklarının karşılığında, hiçbir ceza almadan Esat rejimi kontrolundaki alanlara doğru ilerliyor görünüyorlar. Rejim de DAEŞ militanlarıyla savaşma konusunda isteksiz ya da buna gücü yok” diye konuştu.

Tahminler

Koalisyon güçleri kendilerinin operasyon yaptıkları Irak ve Suriye’deki alanlardaki toplam IŞİD’li sayısının binden daha az olduğunu söylüyor. Bu rakam üç hafta önce 3 bin civarındaydı.

Yetkililer, koalisyon güçleri rutin olarak kaçan küçük gruplarla karşılaşıyor olsa da, ne kadar sayıda IŞİD militanının, Suriye’de rejim kontrolundaki bölgelere kaçtığının bilinmediğini söylüyor.

Gedney, “Size tam olarak ne kadar olduklarını söyleyemem ama çok fazla olmadıklarını söyleyebilirim” dedi.

Amerika ve koalisyon yetkilileri, IŞİD’in hala bir tehdit olduğu konusunda ısrarcı ve IŞİD’in hem Irak, hem de Suriye’de direnişi arttırmaya çalışacağını, öte yandan Batılı ülkelerde de saldırılar düzenleyeceğini düşünüyor.

Yetkililer ayrıca IŞİD’in sık sık mevcut durumlara adapte olma becerisi gösterdiğini, geride kalan yıllarda da başarılı biçimde işleyiş modelini değiştirdiğine dikkat çekiyor.

Ayrıca Suriye ve Rusya tarafından IŞİD’e karşı zafer ilan edilmiş olmasının erken bir açıklama olabileceği de dikkat çekilen noktalar arasında.

Gedney, “Suriye rejimi, kendi kontrolundaki topraklarda, IŞİD direnişine karşı durma konusunda başarılı olamadı” hatırlatmasını yaptı.

IŞİD’e Karşı İlerleme

Koalisyon, Suriye güçlerinin IŞİD’e karşı operasyonlarını arttırdığı alanlarda bile elde edilen ilerlemenin geçici olduğunu savunuyor.

Gedney, “Fırat nehrinin doğusunda Rusya’nın desteklediği rejim yanlısı güçlerin çok sayıda operasyon yaptığını net olarak görüyoruz. Ancak bu operasyonların ne kadar etkili olduğunu sorguluyoruz” diye konuştu.

Rus yetkililerse Washington’u suçluyor. Ruslar Amerikan güçlerini, Suriye’de istikrarsızlığı arttırmak adına Irak sınırı yakınlarındaki stratejik bir noktada bulunan Tanf askeri üssünde IŞİD militanlarına eğitim vermekle suçluyor.

Çarşamba günü Rus Komsomolskaya Pravda Gazetesi’ne demeç veren Rus kuvvetleri komutanı General Valery Gerasimov, “Gerçekte burada eğitiliyorlar” ifadesini kullandı.

Rus komutan, ”Aslen onlar İŞİDli ama burada çalıştıktan sonra farklı bir isim alıyorlar ve görevleri de Suriye’de istikrarsızlık yaratmak” dedi.

Amerikalı yetkililerse bu iddiaları reddediyor ve Rusya ve Suriye’nin de rejim kontrolundaki alanlardan IŞİD’i temizlemek için daha fazlasını yapması gerektiğini vurguluyor.

Gedney, “Bizim Esat kontrolundaki bölgelerde faaliyet göstermek gibi bir niyetimiz yok” diye konuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG