Erişilebilirlik

IŞİD Militanları Çöpçatanlık Sitelerine Yöneldi


Yeni Zelandalı Mark Taylor bekar. Bazı özelliklerini çöpçatanlık sitesinde sıralamış: Öğretmen, iyi espri anlayışına sahip. Evlilik kurumunu çok iyi anladığını da belirtiyor.

Taylor’la ilgilenenlerin dikkatini çeken ise 43 yaşındaki Yeni Zelandalı’nın şu anda yaşadığı yerin IŞİD’in başkenti olarak kabul edilen Rakka olması.

Amerikalı yetkililer tarafından 30 Mart’ta “küresel terörist” listesine alınan Taylor, IŞİD’in propaganda videosularında de yer almıştı. Taylor şimdi de “islamicmarriage.com” adlı çöpçatanlık listesinde boy gösteriyor. Bu, Suriye’de IŞİD savaşçıları ve Avrupa ile Amerika’daki cihat sempatizanlarının kullandıkları bir site.

Washington merkezli Ortadoğu Medya Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar islamicmarriage.com’un cihatçılar için sadece arkadaşlık sitesi olmayabileceğinden şüpheleniyorlar. Uzmanlara göre cihatçıların hareketlerini izlemek için en uygun site.

Taylor, islamicmarriage.com’da kendisini Abujohndaniel olarak tanıyor. “Halifeliğe” 10 ay önce yerleştiğini ve 13 yıl önce de İslam dinini seçtiğini kaydediyor. Taylor, “Buraya yerleşmek isteyen erdemli bir Müslüman kadına ihtiyacım var” diyor.

Medya Araştırma Enstitüsü araştırmacıları, “Kullanıcıların çoğu internet sitesinden evlilik için yararlanıyor gibi görünse de platform aynı zamanda daha radikal inançlarda olanlara da hizmet ediyor” diyor.

Minneapolis’te yaşadığını iddia eden kendine “MütevaziMuslüman” adını veren 26 yaşındaki Somali asıllı Amerikalı, “Bir gün Cihata katılmayı ve İslam adına kardeşlerimle yan yana savaşmayı umuyorum” diyor.

2014 ve 2015’te bazı militanlar arkadaş edinmek ve militan toplamak için Twitter’da kendi arkadaşlık sitelerini kurdu. “Cihat Çöpçatancısı” 2014 yılı Eylül ayında Suriye’ye kaçan 17 yaşındaki Samya Dirie ve 15 yaşındaki Yusra Hüseyin adlı İngiliz vatandaşı kızların kullandıkları siteydi.

Medya Araştırma Enstitüsü uzmanı Ant Agron, cihatçıların islamicmarriage.com adlı siteyi kullandıklarını geçen Mayıs’ta keşfetmiş. Agron, Facebook ve diğer sosyal medya sağlayıcılarının IŞİD’i engellemeleri nedeniyle cihatçıların sıradan çöpçatanlık sitelerini kullanmaya başladıklarını düşünüyor.

Agron, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Daha önce Twitter ve Facebook, evlenmek isteyen IŞİD militanları için popülerdi, birçoğu bu seçeneklerin giderek daha güvensiz olduğunu farketti ve bazı kişiler bu yüzden muhtemelen hapse girdi” dedi.

Islamicmarriage.com bir dizi arkadaşlık sitesinin bir ağı. Sahipleri de World Singles adlı bir şirket. Bu site altında ArabLounge, EligibleGreeks, IranianPersonals ve TurkishPersonals gibi alt siteler de faaliyet gösteriyor.

Site, üyelerinin en az 18 yaşında olmasını istiyor. Yöneticileri üyelerinin sabıka kayıtlarına bakmadıklarını kaydediyor ve kullanıcıların herşeyden sorumlu olduklarını kaydediyor.

Siteyi kullanan ve kendini MucahidSharm olarak niteleyen bir genç İngiliz kendisine katılacak bir eş aradığını ilan ediyor.

24 yaşındaki Abu.Bakr1 isimli kişi ise ikinci eşini arıyor görünüyor.

Cihatçıların arkadaşlık sitelerini kullanması IŞİD üyelerinin Batılı ya da yabancı gelinler bulmasının zorlaştığı anlamına geliyor olabilir. Son aylarda IŞİD oldukça güç kaybetti.

Uzmanlara göre savaşçılarla evlenmek için Suriye’ye gidenlerde azalma var. Suriye’ye gitme konusunda fiziksel engeller de önemli. Avrupa havaalanlarında daha sıkı kontroller var ve Suriye sınırındaki Türk kontrolü artmış durumda.

En önemlisi de Rakka, Kürt güçler tarafından 3 bölgeden kuşatılmış durumda.

Suriye’den dönen yabancı kızların anlattığı korkutucu hikayeler de ilgiyi azaltmışa benziyor.

2016’da Avusturya’dan IŞİD’e giden Samra Kesinoviç’in seks kölesi olarak kullanıldıktan sonra dövülerek öldürüldüğü bir süre önce ortaya çıkmıştı.

Suriye’de ne kadar Batılı gelinin olduğu bilinmiyor, Londra’da yetkililer 100 civarında İngiliz kadının 2015’ten bu yana Suriye’ye gittiğini belirtiyor. Bir İngiliz düşünce kuruluşu olan Stratejik Diyalog Enstitüsü ise 500 Batılı cihatçı gelinin olabileceğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG