Erişilebilirlik

IŞİD Libya'da Militan Eğitiyor


IŞİD Libya'da Militan Eğitiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Amerika, Aralık ayında IŞİD’in Libya’daki eğitim kamplarında militan yetiştirdiği uyarısında bulundu. Yetkililer, cihatçı örgütün şimdilik Libya’yı halifeliğinin bir parçası olarak görmediği, ancak bu durumun her an değişebileceği konusunda uyarıyor.

Uzman Jason Pack, Libya’nın Tobruk kentinde parlamentoyu hedef alan bombalı saldırının cihatçılarla yabancı savaşçılara harekete geçmeleri için davetiye çıkardığını söylüyor: “Cihatçılar için Afganistan ve Irak’ta savaşmak kolay değil. Libya’da ise devlet otoritesi yok, kimse cihatçıların peşinde değil. Orada istedikleri gibi hareket edebilir, dinlenip tekrar saldırıya geçebilirler.”

Jason Pack Libya’da iktidar mücadelesi veren grupların yarattığı istikrarsızlıktan terör örgütlerinin yararlandığını söylüyor: “Niyetleri Libya içinde saldırı düzenlemek değil. Zaten bunu hiç yapmadılar. İstedikleri şey Libya hükümetinin zayıf kalması. Bu nedenle de Libya’daki önemli devlet yetkililerine suikast düzenliyorlar.”

Libya’da faaliyet gösteren terör örgütlerinin başında, sosyal medyayı propaganda aracı olarak kullanan IŞİD geliyor. Örgütün faaliyetleri Amerika’nın Afrika Komutanlığı tarafından yakından izleniyor.

David Rodriguez, “Örgütün nasıl geliştiğini yakından izliyoruz. Bu bölgede yeni ortaya çıkıyorlar ve güçlü değiller. Onları yakından izlemek zorundayız” diyor.

Amerikalı askeri yetkililer, Libya’nın güneyindeki IŞİD eğitim kamplarında 200 civarında militan bulunduğunu tahmin ediyor. Üst düzey bir istihbarat yetkilisi, örgütün Libya’daki kaos ortamını dinlenmek ve yeni militanlar eğitmek için kullandığını söylüyor.

Ancak istihbarat yetkilisine göre, IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin, Libya’daki gruplardan destek aldıklarını söylemesine rağmen bu destek henüz somut görünmüyor.

Demokrasileri Savunma Vakfı uzmanı David Gartenstein-Ross, IŞİD’in Libya’da kendini olduğundan daha büyük göstermeye çalıştığını söylüyor: “Sosyal medyadaki ustalıklarını çok iyi kullanıyorlar. Sosyal medyanın örneğin Suriye gibi gelişmiş olmadığı bir ülkedeki başarılarının reklamını yapıyorlar.”

Uzmanlar, Libya’daki durumun tehlikeli bir hale geldiği ve bu durumun Ortadoğu’ya yıkıcı bir etki yapabileceği konusunda uyarıyor.

İstihbarat yetkilileri, Libya’da silahlara erişim kolaylığının da kaygı verici olduğunu söylüyor. IŞİD militanları bu silahları Irak, Suriye ve Yemen’de savaşmak üzere kaçırıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG