Erişilebilirlik

'IŞİD Libya'da Mısırlı Rehineleri Öldürdü' İddiası


Sirte'de kaçırılan 27 Mısırlı Kıpti'nin yakınları, rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
Sirte'de kaçırılan 27 Mısırlı Kıpti'nin yakınları, rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

IŞİD militanlarının Libya’da rehin tutulan 21 Mısırlı Kıpti’yi başlarını keserek öldürdüğünü gösterdiği iddia edilen bir video yayınlandı.

Dün geç saatlerde ortaya çıkan videoda, turuncu mahkum tulumu giydirilmiş kişiler bir kumsalın yanında maskeli bir militan tarafından yürütülürken görünüyor. Rehine oldukları tahmin edilen bu kişiler, daha sonra diz çöktürülüyor, militanlardan biri kameraya İngilizce bir mesaj okuduktan sonra aynı anda başları kesiliyor.

Maskeli militan vahşi cinayete gerekçenin “düşman Mısır kilisesine misilleme” olduğunu söylüyor. Mısır nüfusunun onda birini oluşturan Kıpti Hristiyanlar, yıllardır ayrımcılık ve kötü muameleye maruz kalıyor.

Videonun yayınlanmasının ardından açıklama yapan Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sissi, tüm Mısırlılar’ın Libya’ya girişini yasakladığını ve bu cinayetlere yanıt verme hakkını saklı tuttuklarını bildirdi. Cinayetleri “iğrenç terör eylemi” diye niteleyen Sissi, yanıtın “doğru zamanda ve uygun şekilde” verileceği uyarısında bulundu.

Televizyonda halka hitap eden Sissi, gerekli yanıtı görüşmek üzere Ulusal Savunma Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırdı.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest da yayınladığı mesajda cinayetleri “iğrenç ve korkakça” diye niteledi ve “IŞİD’in barbarlığının sınır tanımadığını” söyledi.

Earnest “IŞİD-bağlantılı grupların” kendi bölgelerindeki halklara karşı çok sayıda acımasız eyleme giriştiğini, suçsuz insanların ahlaksız biçimde öldürüldüğünü gösteren bu videonun da bunun son örneği olduğunu kaydetti.

Videonun hemen ardından Mısır’da tüm dini kurumlardan tepkiler gecikmedi. Mısır Kıpti Kilisesi, kendi cemaatine, “kötü niyetli suçlular yaptıklarının karşılığını buluncaya kadar büyük ulusumuz dinlenmeyecektir, güvenin” çağrısında bulundu.

Kahire’de İslam çalışmalarının en saygın kurumlarından el Ezher’den yapılan açıklamada da, “hiçbir dinin bu denli barbar eylemleri kabul etmeyeceği” bildirildi.

Libya kaynaklı bu videonun da IŞİD militanlarınca hazırlandığına inanılıyor. IŞİD daha önce de Ürdünlü rehin pilotu yakarak, daha önce de iki Japon rehineyi başını keserek öldürdüğünü gösteren, ustaca kurgulanan videolar yayınlamıştı.

2014 yılından bu yana IŞİD, çok sayıda rehineyi başlarını kesmek dahil, vahşi biçimde öldürerek videolarını yayınladı. Bu videolardaki baş kesme eylemlerinin önemli bir kısmını Batılı istihbarat servislerince, “Cihatçı John” diye adlandırılan, İngiliz aksanlı bir militan gerçekleştirdi.

IŞİD şimdiye kadar üç Amerikalıyı – gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff’la, yardım görevlisi Peter Kassig’i – başlarını keserek öldürdü. Üç İngiliz rehine, İngiliz Hava Kuvvetleri’nde eskiden görevli mühendis David Haines, taksi şoförü Alan Henning ve İngiliz fotomuhabir John Cantlie de aynı kaderi paylaştı.

IŞİD bu ay başında da rehin tuttuğu son Amerikalı olan yardım görevlisi Kayla Mueller’in öldüğünü duyurdu, ancak rehinenin Ürdün’ün düzenlediği hava saldırısında öldüğünü iddia etti. 26 yaşındaki Mueller, 18 aydır cihatçı örgütün elinde rehineydi. Ürdün ve Amerika, Kayla Mueller’in hava saldırılarında öldüğünü yalanlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG