Erişilebilirlik

IŞİD'le İnternet'te Mücadele Yöntemi Yeterli mi?


IŞİD'le bağlantılı bir Twitter hesabında yayınlanan bir görüntü
IŞİD'le bağlantılı bir Twitter hesabında yayınlanan bir görüntü

Batılı liderler, geçen ay IŞİD’in Paris’te düzenlediği terör saldırıları sonrasında örgütü yenilgiye uğratmak için kapsamlı bir strateji geliştirmenin yollarını aramaya başladı.

Ancak siyasi liderler IŞİD’i alt etmek için örgütün internetteki varlığının da yok edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, internetteki IŞİD yanlısı söylemlere ve IŞİD’in kışkırtıcı ve şiddete yöneltici propagandasına karşı harekete geçti. Ancak kimi uzmanlar, bu çabaların etkisiz olduğunu, IŞİD’in sosyal medyadaki stratejisini daha da geliştirdiğini iddia ediyor.

Uluslararası hacker grubu Anonymous da mücadeleye katıldı ve IŞİD’e açıkça sanal savaş ilan ederek örgütün internetteki varlığını çökertmeye kararlı olduğunu açıkladı. Ancak bu çabaların somut sonuçlardan çok gazete manşetleri ürettiği gözleniyor.

Yine de IŞİD’le internet üzerinden nasıl savaşılması gerektiğine dair fikir birliği oluşuyor.

Duygulara Hitap Etmek İnternet İçeriğinin Yaygınlaşmasını Sağlıyor

ISIS: The State of Terror, IŞİD: Terör Devleti adlı kitabın yazarı, Brookings Enstitüsü uzmanı J.M. Berger, IŞİD’in sosyal medyada son derece iyi örgütlendiğinin, sosyal medyayı çok etkin bir biçimde kullandığının açıkça görüldüğünü söylüyor. Uzmana göre propaganda içeriğini sosyal medyada etkili bir biçimde yayan, interneti çok iyi kullanan IŞİD mensupları var.

Berger, IŞİD’in birkaç sosyal medya stratejisini eşzamanlı kullandığını, her stratejinin belirli bir kitleyi hedef aldığını ve belirli bir tepki yaratmak için tasarlandığını söylüyor.

Uzman, IŞİD’in vahşet dolu görüntüler içeren kayıtları yayınlamasıyla bilindiğini ancak aynı zamanda kontrolu altındaki topraklarda günlük yaşamla ilgili çok kapsamlı içerikleri de internette yayınladığını söylüyor. Örgütün herhangibir ülkenin ya da belediyenin verdiği hizmetleri içeren görüntüleri çok akıllıca montajlayarak yayınladığını belirten Berger, bunun IŞİD’in yandaş toplama taktiklerinden biri olduğunu söylüyor.

IŞİD, internette yayınladığı içeriklerin hızla yayılması için sosyal medya sitelerinde binlerce hesaba sahip. Pennsylvania Üniversitesi Wharton Fakültesi’nden Profesör Katherine Milkman, sosyal medyada çok hızlı paylaşılıp yayılan içerik üretmenin kolay olmadığını, ancak IŞİD’in bunun imkansız olmadığını da kanıtladığını kaydediyor.

Karar alma mekanizmaları ve sosyal medyada paylaşılan içeriklerin hızla yayılması gibi olgular üzerine uzmanlaşan Milkman, internette başarılı propaganda yapmanın sırrının duygulara hitap etmekten geçtiğini söylüyor.

Uzman, ”İnsanlarda heyecan uyandıran duygular internet içeriklerinin hızla paylaşılmasını sağlıyor. İster öfkelenin ister hayranlık duyun, heyecanlandığınız zaman sosyal medya sitelerinde daha hızlı paylaşım yapıyorsunuz” diyor.

IŞİD’in sosyal medyadaki faaliyetlerinin hızla yayılıp takip edilmesi, Milkman’ın araştırmalarını doğrular nitelikte. Rehinelerin hunharca öldürülmesi, Lübnan ya da Nijerya’da çok sayıda insanı öldüren teröristlerin Twitter’da övgüler alması insanları öfkelendirmek ve bu şekilde içeriği hızla paylaşmak için tasarlanmış girişimler.

Anonymous da Mücadelenin İçinde

IŞİD’e karşı birkaç hafta önce sanal savaş başlattığını açıklayan uluslararası hacker grubu Anonymous’dan adının açıklanmasını istemeyen bir üye, IŞİD’e ait çoğu Twitter’da olan en az 5 bin sosyal medya hesabını kapattıklarını, çok sayıda internet sitesini ise erişilemez hale getirdiklerini söyledi.

Anonymous ayrıca 11 Aralık’ta herkesi öldürülen IŞİD militanlarının görüntülerini internette paylaşarak örgütü küçük düşürüp aşağılamaya çağırıyor.

Milkman, bu gibi girişimlerin kabarttığı duygulardan ötürü hızla yayılma potansiyeline sahip olduğu görüşünde. Ancak bu taktiğin ne kadar etkili olacağını ve IŞİD’i internetten silme amacına hizmet edip edemeyeceğini sorgulayanlar da var.

Savunma danışmanlığı hizmeti veren Kronos Advisory şirketinin kurucularından Mike Smith, aynı zamanda Anonymous örgütünün de eski üyelerinden. Smith, Amerikan hükümeti ve istihbarat teşkilatlarıyla IŞİD’in internetteki faaliyetlerini izleyen gizli siber ajanlar arasında köprü görevi görüyor.

Smith’e göre IŞİD, interneti kullanarak tarihin en etkili küresel operasyonlarından birini gerçekleştiriyor. Bu nedenle IŞİD’in internetteki varlığını çökertme girişimi, örgütü yok etme yolunda kilit önem taşıyor.

Ancak Smith, IŞİD’in açıkça bilinen sosyal medya hesaplarının ve bu hesaplar aracılığıyla yürüttüğü faaliyetlerin örgüt hakkında kritik istihbarat sağladığının da altını çiziyor.

Uzman, istihbarat örgütlerinin terörle mücadele çabaları çerçevesinde internet faaliyetlerinden, terör hücrelerinin yapısı ve saldırı planlarına ilişkin veri elde ettiğini kaydediyor.

Bu nedenle Smith, Anonymous’un IŞİD’in internet faaliyetlerini kısıtlama çabalarının örgütün bünyesine yeni militan katma ve propaganda yapma girişimlerini baltalasa da mevcut terörle mücadele soruşturmalarının önünü kesebileceği uyarısında bulunuyor.

Smith, ”interneti küresel faaliyetler için bir araç olarak kullanmak beraberinde bazı riskler de getirir. Örneğin bazı kişiler, IŞİD mensuplarının yerlerini deşifre edebilir. Ya da bir IŞİD sempatizanı, kendisi hakkında bilgi toplayan bir başka kişiyle internette ilişki kurabilir” şeklinde konuşuyor.

Peki Ne Yapılabilir?

Mike Smith, IŞİD’i durdurmanın en etkili yollarından birinin örgütü kontrolu altında tuttuğu topraklardan püskürtmek ve halifelik söylemini hedef almak olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG