Erişilebilirlik

IŞİD Kobanili Çocuklara İşkence Yapmış


Kobani'den Türkiye'ye kaçan bir Kürt çocuk
Kobani'den Türkiye'ye kaçan bir Kürt çocuk

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Mayıs ayında Halep’te okul sınavlarından çıktıktan sonra Kobani’ye dönerken IŞİD tarafından kaçırılan 250 çocuğun işkence ve kötü muamele gördüğünü bildirdi.

Militanlar ele geçirdikleri 100 kız çocuğunu serbest bıraktı ancak 153 erkek çocuğunu tutmaya devam etti. İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye uzmanı Emma Sinclair Webb erkek çocukların aylarca travma ve kötü muameleye uğradığını söyledi.

IŞİD’in çocuklara çarpışma ve kafa kesme görüntülerini izlettirdiğini belirten Sinclair, çocukların ağır bir dini eğitim ve ibadete zorlandığını, sıklıkla dayağa ve işkenceye maruz kaldıklarını söyledi.

Bazı çocuklar kaçmayı başarırken diğerleri Kobani’yi savunan milislerin elindeki IŞİD militanlarıyla takasta kullanılmış.

Son 25 çocuk da geçen hafta serbest bırakıldı. Bu çocukların PYD üyesi ailelerin çocukları olduğu düşünülüyor.

Webb, en çok tacize uğrayanların PYD ile bağlantısı olan ailelerin çocukları olduğunu söylüyor.

IŞİD militanlarının, YPG’ye bağı olduğunu düşündükleri çocuklara özellikle acımasızca davrandığını belirten Webb, mağdurların tır lastiğine koyularak dövüldüğünü ve ellerinin arkadan bağlanarak tavandan sarkıtıldıklarını söyledi.

Çocukların serbest kalmasının travmayı sonlandırmadığını belirten Webb, çocukların işgal altındaki Kobani’ye dönemediğini, Türkiye’ye kaçan aileleriyle Suruç’ta buluştuklarını da sözlerine ekledi.

Olayın Suriye ve Irak’taki savaşın ana mağdurlarının çocuklar olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyleyen Webb, çocuk mağduriyetinin tek sorumlularının da IŞİD olmadığına dikkat çekti.

IŞİD’in çocuklara işkence yapmasının ülkede süren savaşın ortaya koyduğu resim içinde görülmesinin önemli olduğunu söyleyen HRW uzmanı, evsizliğin, ölümlerin ve eğitim alamayan bir neslin oluşmasının hepsinin savaşın çocuklar üzerindeki etkisinin gözler önüne serdiğini söyledi.

Kaçırılan çocukların şimdi Türkiye’deki kamplarda aileleriyle ya da Türkiye’deki akrabalarıyla yaşadığını belirten Webb, çocukların yaşadıklarının travması ile ilgili terapi görme olasılıklarının düşük olduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG