Erişilebilirlik

IŞİD Koalisyonu Koordinatörü Değişiyor


Brett McGurk
Brett McGurk

Kendisine bir teşekkür mesajı yazan Başkan Barack Obama, 13 ay önce koalisyonu sıfırdan kurmasını istediği emekli generalin geride 65 üyeli, IŞİD’in Irak ve Suriye’de ele geçirdiği toprakları geri kazanan, Irak güvenlik kuvvetlerine destek ve danışmanlık sağlayan, örgütün finansal kaynaklarını kurutan, yabancı savaşçıların geçişini önleyen, kurtarılan bölgelerde istikrar sağlamaya çalışan ve IŞİD’in çirkin propagandalarına yanıt verebilen, küresel bir koalisyon bıraktığının altını çizdi.

Amerikan Deniz Piyadeleri’nden emekli olan John Allen, geçmişte Balkanlar, Irak ve Afganistan’da görev yapmıştı. Emekli orgeneral, yardımcısı McGurk’le birlikte IŞİD’le mücadele çabaları çerçevesinde zaman zaman Türkiye’yi de ziyaret etti ve Ankara’nın, İncirlik Üssü’nü Suriye ve Irak’taki IŞİD hedeflerini bombalamak için koalisyonun kullanımına açmasına ve yabancı savaşçıların bu ülkelere geçişini önlemek için sınırlarını güvence altına almasına çalıştı.

Allen’ın yerini alacak yardımcısı McGurk ise, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Irak konusunda uzmanlaşmış deneyimli eski bir diplomatı. Obama Beyaz Saray tarafından yayınlanan açıklamasında, IŞİD’i zayıflatıp yenilgiye uğratmayı amaçlayan stratejinin ilerletilmesi çabalarında McGurk’te tam desteğini verdiğini bildirdi.

Obama, Irak’la ve bölge ülkeleriyle ortaklığın geliştirilmesi amacıyla McGurk’ten kendi ulusal güvenlik ekibiyle daha yakın çalışmasını istediğini belirtti. Başkan Obama, bu şekilde IŞİD ve diğer radikal grupların eylemlerini körükleyen Suriye iç savaşına son verilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Emekli Orgeneral Allen için benzer bir teşekkür mesajı yayınlayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Allen’la geçmişte de birlikte çalıştığını, son 13 aydaysa çok daha yoğun çalıştıklarını belirtti. Allen’ın IŞİD’le mücadele koalisyonun koordinatörü olarak 30 ülkenin başkentini ziyaret ettiğinin altını çizen Kerry, Allen’ın liderliğindeki koalisyonun yalnızca askeri işbirliği yürütmediğini, IŞİD’e yabancı savaşçıların katılımını azalttığını; mali kaynaklarına, özellikle de petrol geliri üzerinden finansman yaratma çabalarına darbe vurduğunu; IŞİD’in nefret ve şiddet içerikli mesaj kampanyasını önlediğini belirtti.

Koordinatör görevini John Allen’dan devralacak Brett McGurk’le ilgili olarak da John Kerry, “hükümetimizde IŞİD’le bölgede ve diğer yerlerde mücadelenin zorluklarını ve karmaşıklığını Brett McGurk’ten daha iyi bilen biri yok” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG