Erişilebilirlik

'IŞİD Kimyasal Silah Kullanabilir'


Amerikalı askeri yetkililer Irak ordusu ve Kürt güçler Musul’a yaklaştıkça IŞİD’in kimyasal silah kullanmasını bekliyor.

Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Jeff Davis, “Bu gerçek, kullanmaya kararlılar” dedi, IŞİD’in daha önce kimyasal silah kullandığına ya da kullanmaya çalıştığına dair belgeler olduğunu kaydetti.

Davis, “Musul’a doğru ilerleme oldukça IŞİD, bunu yine kullanmak isteyecektir,” dedi.

Davis, IŞİD’in kimyasal silah kullanmasının askeri açıdan önemli bir etkisi olmadığını da kaydetti.

Pentagon, IŞİD’in kullandığı kimyasal silahın toz ile yağın birarada kullanıldığı rokete ya da havan topuna yerleştirilen hardal olduğunu kaydediyor.

Böyle bir patlamanın zarar verebileceğini kaydeden Pentagon yetkilileri, bununla birlikte bunun Birinci Dünya Savaşı sırasında hardal gazının verdiği zararı vermeyeceğini belirtiyor.

Kimyasal Silahları Yasaklama Organizasyonu’na göre hardal gazı ciltte yanmalara neden oluyor aynı zamanda göze, akciğere ve diğer iç organlara zarar veriyor.

Saldırıya hazırlık

IŞİD’in kimyasal silahlarla ilgili taktiksel başarısı olmasa da Amerika tehdidi ciddiye alıyor.

Pentagon, bölgedeki bütün Amerikalı personele kimyasal silah saldırısından korunma eğitimi verildiğini kaydetti. Amerika’nın desteklediği güçler de eğitim desteği alıyor.

Pentagon, Irak güvenlik güçlerine 40 bin, Irak Terörle Mücadele Birimleri’ne de 1500 gaz maskesi dağıtıldığını kaydetti. Peşmerge güçleri de 9 bin gaz maskesi aldı.

Davis, “Irak güvenlik güçleri ve Peşmerge’nin kendilerini buna karşı koruyabileceklerinden emin olmak istiyoruz,” dedi.

Amerika ve koalisyon ortakları IŞİD’in kimyasal silah programına karşı önlem de alıyor.

Geçen ay iki kez koalisyon hava saldırıları IŞİD’in kimyasal tesislerini hedef aldı.

Cumartesi günü de Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı Musul yakınlarında IŞİD’e ait kimyasal silah fabrikasının yok edildiğini açıkladı.

15 Eylül’de açıklanan bir başka saldırıda ise Al Huwayjah yakınlarında kimyasal silah tesisinin hedef alındığı kaydedildi.

Eylül başlarında da Musul yakınlarında eski bir ecza tesisi IŞİD’in onu kimyasal silah fabrikasına çevirdiğinin anlaşılması üzerine hedef alınmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG