Erişilebilirlik

‘IŞİD Kimyasal Silah Kullandı’


‘IŞİD kimyasal silah kullandı’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

(İngilizce video)

Irak’ın kuzeyinde IŞİD’le çatışmalara devam eden Kürt savaşçılar Amerika’nın Sesi’ne yaptıkları açıklamada, IŞİD’in son günlerde havan topu saldırılarında kimyasal silah kullandığını öne sürdü. Savaşçılar, dumanları soluduktan sonra mide bulantısı ve kusma yaşadıklarını söyledi.

Peşmerge Beden Osman, saldırılardan sonra fenalaştığını, gözlerinin çok acıdığını ifade etti. Osman, kustuktan sonra hastaneye götürülmüş. Görev yerine döndüğünde birçok arkadaşının da benzer durumda olduğunu görmüş.

Bir diğer perşmerge de kusan ve nefes darlığı yaşayan askerler gördüğünü belirtti.

Peşmerge savaşçısı Nuri İbrahim, havan toplarının yakına düştüğünü, ancak patlamadığını, mermilerden garip bir koku geldikten sonra herkesin midesinin bulanmaya başladığını kaydetti.

Amerika’nın Sesi iddiaları henüz bağımsız olarak onaylayamadı.

İddialar Araştırılıyor

Yeni iddialar, Kürt yetkililerin Amerika önderliğindeki koalisyon yetkilileriyle beraber, geçen sene Şengal dışındaki saldırılarda IŞİD’in kimyasal silah kullanıp kullanmadığını incelediği döneme rastladı. Şengal, geçen yıl IŞİD’den geri alınmıştı. Ancak kent dışında zaman zaman çatışmalar devam ediyor.

Kuzey Irak Kürt Yönetimi, son olayın güçlerine yönelik 8’inci kimyasal saldırı olduğunu bildirdi.

Sincar’da görevini sürdüren Peşmerge komutanı Lokman İbrahim, IŞİD’in toprak kayıplarıyla beraber kimyasal silah kullanımını arttırdığını ifade etti.

İbrahim, IŞİD’in son derece deneyimli bir bomba üretim uzman ekibi olduğunu ve bu kişilerin uzun menzilli silahlara kimyasal silah monte ettiğini söyledi. Kumandan, Ninova ilindeki Tel Afar kentinde IŞİD’in birkaç fabrikası olduğunu da ekledi.

Kürt komutanlar kimyasal saldırıdan 50 peşmergenin etkilendiğini, IŞİD’in ayrıca kente de atış yaptığını söyledi.

Kuzey Irak Yönetimi Güvenlik Konseyi, Twitter’dan yaptığı açıklamada geçen haftaki saldırıyı araştırdıklarını belirtti.

Etkisi Düşük

Uzmanlar IŞİD’in taktiğinin şaşırtıcı olmadığını söylüyor.

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nden ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi James F. Jeffrey, bu tür saldırıların düşmanları korkutma konusunda etkili olduğunu söylüyor.

Irak büyükelçiliği de yapan Jeffrey, Amerika’nın Sesi’ne, havan toplu kimyasal silah saldırılarının IŞİD’le devam eden savaşta stratejik bir etkisinin olmayacağını kaydetti.

Amerikalı yetkililer IŞİD’in Suriye ve Irak’ta daha önce de kimyasal silah kullandığını söylüyor.

Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi Direktörü James Clapper, IŞİD’in Şubat başında hem Suriye’de hem de Irak’ta kimyasal silah kullandığını açıklamıştı.

CIA Direktörü John Brennan da daha sonra, IŞİD’in hem klor hem de hardal gazı üretme kapasitesi olduğunu doğrulamıştı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nden bir kaynak da, bu ay içinde Reuters’a yaptığı açıklamada, laboratuvar testlerinin Kürt askerlerinin geçen sene hardal gazına maruz kaldığını ortaya koyduğunu ifade etmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG