Erişilebilirlik

IŞİD Karşıtı Mesajlar Etkisini Göstermeye Başladı


Richard Stengel
Richard Stengel

Amerika Dışişleri Bakanı’nın kamu diplomasisi ve kamu işlerinden sorumlu yardımcısı Richard Stengel, IŞİD’in son aylarda sosyal medya üzerinden yaydığı mesajlarda “keskin bir düşüş” olduğunu açıkladı.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Stengel, dengelerin değişmeye başladığını, sosyal medyada IŞİD karşıtı mesajların, örgüt tarafından yayılan mesajları bastırmaya başladığını söyledi.

Geçen yıl Suriye ve Irak’ın önemli bir bölümünü işgal eden IŞİD, sosyal medya mesajlarıyla aşırı derecede etkili oldu. Çok sayıda kişi sosyal medyada IŞİD’in kan donduran idam görüntülerine rastlamış olsa da, örgüt kendi kurduğu sözde halifeliğin ve kendi İslam anlayışının propagandasına yer veren binlerce mesaj atıyordu.

New York Times gazetesi, Haziran ayında IŞİD’in sosyal medyadaki savaşı kazandığını yazmıştı. Gazete bu haberi, Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan kaynaklara dayandırıyordu.

Richard Stengel, IŞİD’in mesajlarının yüzde 95’inin Arapça olduğunu hatırlattı ve bunun dünyanın geri kalanının gözünden kaçtığına dikkati çekti. Amerika’nın Sesi Dışişleri Bakanlığı muhabiri Pam Dockins’in sorularını yanıtlayan Stengel, Senatör Cory Booker gibi IŞİD’in sosyal medya mesajlarını küçümseyen politikacıların, örgütün yalnızca İngilizce yazılan az sayıda mesajını gördüğünü söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı’nın kamu diplomasisi ve kamu işlerinden sorumlu yardımcısı Richard Stengel, Stratejik Terörle Mücadele İletişim Merkezi’nin de yöneticisi. Bakanlığa bağlı merkez ilk başta el Kaide’yle mücadele amacıyla kurulmuştu. Şimdiyse sadece IŞİD’le mücadele odaklı çalışıyor.

Stengel, merkezinin bu olaya ‘Amerika-IŞİD mücadelesi’ olarak bakmadığını, asıl mücadelenin İslam dünyasıyla IŞİD arasında yaşandığının altını çizdi.

Merkezin kurduğu ilk ağ Temmuz ayında faaliyete geçti. Abu Dabi’de bulunan Sawab Merkezi, Amerika ve Birleşik Arap Emirllikleri’nin ortak bir projesi. Merkez, IŞİD karşıtı propaganda faaliyetleri yürütüyor. Stengel merkezin 10 binin üzerinde takipçisi olduğunun altını çiziyor.

Ayrıca Ürdün ve Mısır’da da IŞİD propagandalarına süratli yanıtlar vermek üzere kurulmuş merkezler kuruldu. Richard Stengel yeni merkezlerin New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları kapsamında salı günü düzenlenecek Aşırılıklara Bağlı Şiddetle Mücadele Zirvesi’nde açıklanacağını söyledi.

Stengel, IŞİD karşıtı mesaj kampanyasının tipik bir medya kampanyasından farklı olmadığını, ölçümün takipçi sayısıyla, okuyucuların ne kadar internette kaldığına, ayrıca daha sonra nelere baktığına göre yapıldığını söyledi.

Bununla birlikte gençleri IŞİD’e katılmaya iten sosyal medya mı? Stengel’e göre genel sosyal medyanın bunda payı olmadığını düşünüyor. Kendisine göre örgüte katılımlarda bireylere yönelik sosyal medya, elektronik posta ve telefon görüşmelerinin etkisi var. Bununla mücadele etmekse, istihbarat kuruluşlarının ve emniyet güçlerinin görevi.

Ancak Rand Kuruluşu’ndan Jonah Blank, IŞİD’in yabancı savaşçıları cezbetmesinde hala sosyal medyanın etkisi olduğunu düşünüyor. Blank’a göre IŞİD’in sosyal medyayı kullanım tarzı, yüzyıllardır devletlerin ve terör gruplarının kullandığı propaganda yöntemlerinden farklı değil.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG