Erişilebilirlik

'IŞİD Kaçırdığı Kadınlara Travma Yaşatıyor'


'IŞİD Kaçırdığı Kadınlara Travma Yaşatıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

IŞİD son birkaç ayda yüzlerce kadın ve kız çocuğu kaçırdı. Bunlardan örgütün elinden kaçabilen bazıları yaşadıkları tecavüzleri, zorunlu evlilikleri, cinsel köleliği ve yaşadıkları travmayı anlatıyor

15 yaşındaki Yezidi bir kız, Kuzey Irak’taki Sincar Dağı’ndan kaçırılmış. Hapisaneden hapisaneye yollanan kız birkaç farklı militanla evlenmeye zorlanmış. Sonunda kendisini kaçıranları evde bulduğu uyuşturucularla bayıltıp kaçmayı başarmış: “Suriye’de satıldım. 5 gün iki kızkardeşimle kaldım. Sonra bir kızkardeşim Musul’a satıldı. Bense Suriye’de kaldım.”

Birleşmiş Milletler ve insan hakları gruplarına göre IŞİD’in kaçırdığı, işkence yaptığı, tecavüz ettiği, köle olarak sattığı ve zorla evlendirdiği yüzlerce kız var. Çoğu hala IŞİD’in elinde.

Birkaçı telefonlarını saklayabildikleri için ya da onları tutsak alanlar izin verdiği için ailelerini arayabilmiş. AMAR Vakfı’ndan Bahar Ali’ye göre bu kadınların seslerinde umutsuzluk var: “Ailelerine ‘lütfen Iraklı yetkililere, Amerikalılar’a ve uluslararası kamuoyuna söyleyin burayı bombalasınlar. Yaşamak istemiyoruz çünkü zaten hergün ölüyoruz” diye sesleniyorlar.”

İnsan Hakları Gözlem Örgütü geçenlerde yayınladığı raporda Yezidiler’in zorla Müslüman yapıldığına ve evlendirildiğine yer vermişti.

Bill Frelick IŞİD’in bu durumdan adeta gurur duyduğunu söylüyor: “IŞİD çıktı ve ‘İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün dediği her şey doğru, bu durumdan gurur duyuyoruz,’ dedi. Bu onlar için savaş ganimeti. Sonra da onlar için sorun olmayan bu suçları nasıl işlediklerini anlattılar.”

Virginia Üniversitesi geçenlerde IŞİD’in kadınlara karşı uyguladığı şiddetle ilgili bir konferans düzenledi. Bu bölgelerde çalışan eylemciler korkunç insan hakları ihlallerini anlattı.

Katılımcılar bu suçların mağdurlarına yardım etmek için bulunan kaynakların yetersizliğini vurguladı ve uluslararası donörlerin yetersizliğinden şikayet etti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG