Erişilebilirlik

IŞİD Irak’taki İlerleyişini Sürdürüyor


Diyala vilayetinde iki yeri daha ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları başkent Bağdat’a doğru ilerlemeye devam ediyor

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları Irak topraklarındaki ilerleyişini sürdürüyor. Yetkililer, militanların Diyala vilayetindeki Saadiye ve Celavla’yı ele geçirdiklerini bildirdi. IŞİD halen Irak’ın kuzeyini elinde tutarken, Bağdat’a doğru ilerledikleri de gelen bilgiler arasında. Musul’u ele geçiren IŞİD’in halen Bağdat’a 90 kilometre uzaklıkta olduğu bildiriliyor. Militanlar, Kerbela’yı da ele geçirmek istiyor.

Başkan Barack Obama, Irak’taki krizi sona erdirmek için bütün seçenekleri gözden geçirdiğini açıkladı.

Amerika’nın gözden geçirdiği seçenekler arasında insansız hava araçlarının kullanılması da var.

Bu arada Bölgesel Kürt Yönetimi’ne bağlı Peşmergeler, Kerkük’ün kontrolünü ele geçirdi.

IŞİD militanları hızlı ilerleyişini sürdürürken, Irak askerleri birliklerini terk ettiğinden, ordu etkisiz kaldı.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, kriz nedeniyle meclisi olağanüstü toplantıya çağırdı, ancak yeterli çoğunluk sağlanamadığından toplantı yapılamadı. Maliki’nin politikalarına itiraz eden Sünni ve Kürt milletvekilleri toplantıyı boykot etti.

Amerika, Bağdat’a yeni yardım göndereceğini açıkladı, ancak bu yardımın içeriği hakkında bilgi verilmedi. Amerika, Irak’taki askerlerini çektikten sonra, Bağdat hükümetine mühimmat yardımı yapıyordu.

BM Güvenlik Konseyi dün kapalı kapılar ardında bir toplantı yaparak Irak’taki durumu ele aldı. Konsey Başkanı Rus Büyükelçi Vitaly Churkin, toplantı sonrasında, konsey üyelerinin Irak hükümetine ve halkına destek vermeye kararlı olduklarını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da Irak’ın toprak bütünlüğünün tehlikede olduğunu söyledi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ülkesinin Irak’taki duruma sessiz kalmayacağını dile getirdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG