Erişilebilirlik

IŞİD’in İlerlemesi Irak Ordusuna Güveni Azalttı


IŞİD’in İlerlemesi Irak Ordusuna Güveni Azalttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

IŞİD’in Irak ve Suriye’de ilerleyişini sürdürmesi hava saldırılarının tek başına örgütü durdurmaya yetmediğini ortaya koydu. Ancak ABD ve Batı ülkeleri bölgeye asker gönderme konusunda isteksiz. Yerel güçler ise acımasız işgalcilerle savaşmak yerine kaçmayı tercih ediyor.

IŞİD’in Ramadi’yi ele geçirmesi üzerine onbinlerce kişi Ramadi’yi terk etti. Ancak Irak güvenlik güçleri mültecileri Bağdat’a sokmuyor. General Abdül Emir El Şamari, “Bağdat Komuta Harekat Merkezi yüzbinlerce kişinin aynı anda karmaşa içinde başkente girmesine izin vermiyor. Bu ailelerin girişi sistemli bir biçimde yürütülmeli” dedi.

Irak Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak, güvenlik güçlerini eleştirdi. Mutlak, “Bu tavır kabul edilemez. Bu uygulamanın sürmesine izin veremeyiz. Iraklılar açlık ve susuzluktan ölürken bizim sabretmemiz mümkün değil” dedi.

Bu arada Suriye’den gelen haberlere göre Palmira kentini ele geçiren IŞİD güçleri yüzlerce kişiyi infaz etti. Olaylar dünya çapında örgütün nasıl durdurulacağı tartışmalarını alevlendirdi. Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammet El Attiyeh, hava saldırılarının yetersiz kalacağını uzun zamandır söylediklerini belirtti.

Suriye ve Irak’a asker gönderme konusunda Amerika’nın üzerinde de baskı var. Ancak Obama yönetimi de, Amerikan halkı da yüksek bedeller ödeyeceği yeni bir savaşa girmek istemiyor. Cumhuriyetçi siyasetçiler ise Başkan Obama’yı IŞİD’e karşı bir stratejiye sahip olmamakla suçluyor. Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Palmira’da insanlık dışı olayların haberleri gelirken, Başkan Obama’nın Küresel Isınma’dan bahsetmesini anlayamadığını söylüyor.

Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter, Irak askerlerini savaştan kaçarak ağır askeri teçhizatı geride bıraktıkları gerekçesiyle eleştirdi. Irak Başbakanı Haydar El Abadi ise IŞİD’in birkaç gün içerisinde püskürtüleceği konusunda söz verdi.

Batı’da askeri müdahalenin ancak IŞİD’e karşı kapsamlı bir kampanyanın parçası olarak düşünülebileceği görüşü güçleniyor. Uzmanlar diğer seçeneklerin ise Ortadoğu’nun rakip tarafları arasında diyalogla sağlanabileceğini söylüyor. Bu, özellikle halkın diktatörlükle gaddar militanlar arasında sıkıştığı Suriye için geçerli görünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG