Erişilebilirlik

‘IŞİD’in Mali Kaynaklarını Tam Olarak Kesemedik’


IŞİD’le mücadele eden koalisyon, bu terör örgütünü ortadan kaldırmak için sadece askeri operasyonlara değil mali yöntemlere de başvuruyor. IŞİD’in mali kaynaklarını kesme çabalarını değerlendiren Amerika Hazine Bakan Yardımcısı Daniel Glaser, koalisyonun çabaları karşısında IŞİD’in maddi olarak ciddi sıkıntı çektiğini söyledi. IŞİD, en büyük darbeyi bir ara yılda 500 milyon dolar kazanç elde ettiği petrol gelirlerinden aldı.

Maliye Bakanlığı’na göre bu rakam koalisyonun hava operasyonları çerçevesinde ve düşen petrol fiyatlarının da etkisiyle yarı yarıya azalarak, 250 milyon dolar seviyesine düştü.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Amerikan istihbarat yetkilisi, IŞİD’in devam eden hava operasyonları nedeniyle Irak ve Suriye’de petrol tesisleri ve para stoklarına yönelik ağır baskıyı hissettiğini söyledi.

Aynı yetkili, insan gücü, yeni militanları bünyesine katma ve operasyon sahası konularında IŞİD’in en zayıf durumunda olduğunu da kaydetti.

IŞİD’in nakit akışının koalisyon ortaklarının artırdığı hava operasyonlarıyla 300 ile 800 milyon dolar arasında kesildiği tahmin ediliyor.

Amerika Savunma Bakanı Ash Carter, Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nda geçen ay yaptığı değerlendirmede operasyonların IŞİD’in finans kaynaklarına yoğun baskı uyguladığını belirtmiş ve örgütün yönetme yeterliliğine darbe vurduğunu kaydetmişti.

Glaser, bununla birlikte ihtiyatlı olunması gerektiğini belirtiyor.

Glaser, “hala çok paraları var,” dedi ve henüz zaferin kazanılmadığı mesajını verdi.

Yetkililer, IŞİD’in Irak ve küresel finans sisteminden tamamen çıkartılması için daha yapılması gerekenler olduğu görüşünde birleşiyor. Kerkük gibi IŞİD’e yakın bölgelerdeki parasal hareketlerin daha dikkatli incelenmesi gerektiği belirtiliyor.

Amerika ve müttefiklerinin verdiği zararlara rağmen, IŞİD kontrol ettiği bölgelerde vergiler yoluyla gelir elde etmeye devam ediyor. Glaser, IŞİD’in vergilerinin örgüte yılda 360 milyon dolar kazandırdığını tahmin ediyor.

Ortadoğu Forum’undan Aymenn Jawad el Tamimi’ye göre finansal olarak IŞİD zorluklarla karşı karşıya ancak likitide akışı hala tam olarak kesilmiş değil.

El Tamimi, örnek olarak kamyonların Türk sınırına yakın muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden IŞİD’in kontrolündeki Dabiq kasabasına geçişlerini gösteren belgelerin varlığına işaret ediyor.

Amerikalı yetkililer bu tür faaliyetlerin devam etmesi halinde bunun IŞİD’e fayda sağlayacağından endişe ediyor.

El Tamimi, bunu tamamen durdurmanın imkansız olduğunu belirtiyor ve bunun için IŞİD’in elindeki toprakları almanın önemine vurgu yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG