Erişilebilirlik

IŞİD ve Kimyasal Silah Bağlantısı İncelenebilir


Irak'ın Selahaddin ilinde IŞİD'e ait olduğu iddia edilen ve Irak ordusu tarafından patlatılan klor gazı bombası.
Irak'ın Selahaddin ilinde IŞİD'e ait olduğu iddia edilen ve Irak ordusu tarafından patlatılan klor gazı bombası.

IŞİD’in Irak’ta Kürt kuvvetlerine karşı hardal gazı kullandığı iddiaları uluslararası incelemeye alınabilir.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Irak hükümeti resmen yardım isterse soruşturmayı başlatmaya hazır olduğunu bildirdi. Irak da OPCW örgütüne üye ülkelerden biri.

IŞİD geçmişte de kimyasal silah kullanmakla suçlanmıştı. Son iddia bu hafta ortaya atıldı. Alman savunma yetkilileri, çarşamba günü IŞİD’e karşı mücadele veren 60 kadar Peşmerge üyesinin hardal gazına maruz kaldığını açıkladı. Hardal gazı, uluslararası anlaşmalarca yasaklanmış bulunuyor.

OPCW sözcüsü Malik Ellahi, kimyasal silah kullanımına yönelik bir bilginin kendilerine ulaşmadığını bildirmekle birlikte, iddiaların ulaştırılması durumunda incelemeye hazır olduklarını bildirdi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Ellahi, Irak hükümetinden de bilgi almayı umduklarını sözlerine ekledi.

Şu ana kadar ne Peşmerge güçlerine eğitim veren Almanya, ne de Amerika, Irak’ta kimyasal silah kullanımıyla ilgili bir kanıt sunmadı. Peşmerge güçleri, Amerika öncülüğündeki koalisyonun IŞİD hedeflerine karşı düzenlediği hava operasyonlarının yanı sıra, örgüte karşı sahada savaşan en önemli unsurlardan birini oluşturuyor.

Amerika da Kürt güçleriyle IŞİD arasındaki çatışmalar hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştığını bildirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Alistair Baskey, iddiaların ciddiye alındığını söylemişti.

Wall Street Journal gazetesi Amerikan istihbarat dairelerine dayandırdığı haberinde, IŞİD’in kimyasal silah kullandığını yazmıştı.

Geçmişte ABD istihbarat raporlarında da IŞİD’in kimyasal silah kullandığına dikkat çekilmişti.

Ayrıca Suriye iç savaşı sırasında Devlet Başkanı Beşar Esat’a bağlı ordu da kimyasal silah kullanmakla suçlandı. Olayın ardından Suriye, 2013 yılında elindeki tüm kimyasal silah stoklarını uluslararası denetçilere teslim etmeye razı olmuştu.

Bununla birlikte Şam hükümetinin hala kimyasal silah olarak klor gazını kullandığı iddiaları da ortaya atılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG