Erişilebilirlik

IŞİD’in İntihar Eylemcisinin Niyeti Neydi?


İstanbul’da, geçen yıl, bir polisi öldüren ikisini de yaralayan IŞİD’in canlı bombası Diana Ramazanova’nın, ölen kocasıyla “cennette buluşmak umuduyla” kendini patlattığı iddia edildi.

Canlı bomba Ramazanova’nın, 6 Ocak 2015 günü, Sultanahmet Turizm Şube Müdürlüğü’ne düzenlediği bombalı saldırı eylemiyle ilgili tüm yazışmalarını “WhatsApp” sosyal medya platformu üzerinden yaptığı belirlendi.

Vatan gazetesinin verdiği habere göre, İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Diana Ramazanova’ya yardımcı olan ikisi tutuklu beş sanık hakkında “göçmen kaçakçılığı yapma ve silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından dava açıldı. Sanıklar için 8 yıldan 18 yıla kadar ağır hapis cezaları talep edildi.

Şii camileri mi hedefteydi?

İddianameye göre, WhatsApp yazışmaları, Diana Ramazanova’nın, Suriye’de çatışmalarda ölen eşi “İdris” kod adlı Abu Aluevitsj Edelbijev’in komutanından saldırı eylemi için izin talep ettiğini gösterdi. “Emir” diye adı geçen bu kişi, Ramazanova’ya bombanın nasıl yapılacağını anlattı. İzin alan Ramazanova, önce, internette “Şii Camileri İstanbul” kelimeleriye arama yaptı. Kamera kayıtları, Ramazanova’nın, Nuri Osmaniye, Beyazıt ve Süleymaniye camilerine gittiğini ortaya koydu. Ancak, Diana Ramazanova, 6 Ocak günü, camilerden vazgeçip üzerindeki üç bomba ile birlikte Sultanahmet Turizm Şube Müdürlüğü’ne gitti ve eylemini gerçekleştirdi.

Diğer sanıkların, Ramazanova’ya barınma ve maddi konularda destek oldukları ifade edildi. Dağıstanlı olan Diana Ramazanova, IŞİD örgütü mensubu eşiyle imam nikahıyla evlenmişti. Önceleri başını örtmeyen Ramazanova, İslamcı çevrelerle ilişki kurduktan sonra çarşaf giymeye başlamıştı.

Terör alarmı

Bu arada, IŞİD mensubu iki kişinin Türkiye’de eylem yapmaya hazırlandığı belirtildi.

Çeşitli gazetelerde yer alan haberlere göre, güvenlik ve istihbarat birimleri, iki IŞİD üyesinin Kahramanmaraş’ta bir kişi ile buluşacağını öğrendi. Eylem planlayan teröristlerin fotoğrafları 81 ildeki emniyet yetkililerine dağıtıldı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG