Erişilebilirlik

IŞİD’in Hedefi Rojava


Irak Şam İslam Devleti’nin yeni hedefi, Suriye’nin kuzeybatısındaki Kobani kenti. Suriyeli Kürtler’in Rojava olarak adlandırdığı bölgenin batısındaki kent, yaklaşık iki yıldır Suriyeli Kürtler’in elinde. IŞİD yedi gündür Kobani’nin doğu ve batısındaki köylere saldırı düzenliyor

Çatışma bölgesinde bulunan İMC TV muhabiri Barzan İso, “Saldırılar yedinci gününe girdi. IŞİD batı ve doğu sınırlarından havan topları ve ağır silahlarla saldırıyor. Ellerinde Irak’tan getirdikleri 10 tank da var. Bugün Kobani’de binlerce kişi yürüyüş yaparak YPG’ye destek verdi. Yalnız onlar değil, Kobani köylerinde yaşayan insanlar da IŞİD saldırılarına karşı YPG’nin yanında yer alıyor’ diyor.

Barzan İso, 7 gündür devam eden çatışmalarda 29 YPG’li ile 50‘nin üzerinde IŞİD militanının öldüğünü söyledi.

BDP ve HDP Çarşamba günü Kobani sınırına yürüyor

Barış ve Demokrasi Partisi ile Halkların Demokratik Partisi yarın sabah saat 10’da Kobani sınırında bulunan Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine giderek eylem düzenleyecek. Eyleme iki partinin eş genel başkanları ile milletvekilleri de katılacak.

Salı günü TBMM’de partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 2 yıldır Rojava’da devam eden direnişin en kritik aşamasına geldiğini söyledi. Yüksekdağ, “Kobani'de direnenler bütün Ortadoğu halkları için direniyor. Türkiye’deki siyasi iktidar ise devrimi boğmak için IŞİD çetelerini silahlandırdı ve destekledi. Türkiye hükümeti bu destekle tarih karşısında ağır bir yükün ve sorumluluğun altına girmiştir” dedi.

Yüksekdağ, Türkiye'nin halen IŞİD'in elinde bulunan konsolosluk çalışanlarını kurtaramadığını ve kendi yurttaşlarını rehin alanları kendi hastanelerinde beslemeye devam ettiğini de iddia etti.

Salih Müslim: ‘Türkiye’nin IŞİD’le işbirliği yaptığını düşünüyoruz’

PKK’ya yakınlığıyla bilinen PYD’nin Eş Başkanı Salih Müslim, IŞİD’le Türkiye arasında bir ilişki olduğunu öne sürdü. MedNuçe Televizyonu’nda bir programa katılan Müslim, “Şu an Kobani'deki saldırının olduğu bölgeye bu kadar silahı aktarmak kolay değil. Saldırı bölgesine giden yolda bir köprü var ve tek geçiş yeri orası. Ancak yüzlerce IŞİD üyesi, ağır silahlarıyla arkadaşlarımızın bulunduğu bölgeye arkadan geliyorlar. Yani ya Türkiye'den gelmişler veya Türkiye topraklarına girip oradan gelmişler. Çünkü başka yol yok. Biz, Türkiye devleti içinde bazı kurumların bu çetelerle işbirliği yaptığını düşünüyoruz” dedi.

Müslim’e göre, Türkiye’nin IŞİD’le ilişkisi yoksa bunu açık bir dille ifade etmesi gerekiyor.

Müslim: ‘IŞİD üyeleri Türkiye’de tedavi oluyor’

Suriye’de Esat’a bağlı rejim güçlerinin kendi bölgelerinden geçen IŞİD konvoylarına müdahale etmediklerini de söyleyen PYD lideri, çatışmalarda yaralanan IŞİD üyelerinin Türkiye’de tedavi olduklarını iddia etti.

IŞİD saldırılarıyla ilgili bir açıklama da Kandil’den geldi. KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, tüm Kürtleri Kobani’yi savunmaya çağırdı.

KCK'den Kürt halkına Kobani’yi savunma çağrısı

KCK’dan yapılan açıklamada “Tüm gerici güçler, bu nedenle Rojava devrimine saldırmaktadır. IŞİD çete örgütünün Kobani’ye yönelik geliştirdiği son saldırılar, tam da böyle bir strateji doğrultusunda olmaktadır. Kobani’nin düşürülmesiyle, Rojava devriminin tasfiyesi hesaplanmaktadır. Bu temelde Rojava devriminin tasfiyesinden sonra, Güney Kürdistan hedeflenecektir” dendi.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı açıklamanın devamında tüm Kürt halkı ile örgütlerini Kobani halkı ile birlikte direnişe katılmaya çağırarak şöyle dedi:

“Bu temelde yiğit Kürt halkını, gençlerini ve kadınlarını direnen Kobani halkıyla birlikte mücadeleye çağırırken, tüm Kürt örgüt ve guruplarını da ulusal birlik ve özgürlük ruhuyla Kobani direnişine destek olmaya ve yurtseverlik görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz.”

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG