Erişilebilirlik

IŞİD’in Diğer Hedefi İstanbul muydu?


Bazı Türk yetkililer, Paris'te IŞİD militanlarının düzenlediği saldırıyla aynı gün İstanbul'da hazırlığı yapılan terör eylemlerinin önüne geçildiğini bildirdi.
Bazı Türk yetkililer, Paris'te IŞİD militanlarının düzenlediği saldırıyla aynı gün İstanbul'da hazırlığı yapılan terör eylemlerinin önüne geçildiğini bildirdi.

Cuma günü Paris’te büyük bir katliam yapan IŞİD’in bir diğer hedefi İstanbul muydu? İsimlerini vermek istemeyen Türk yetkililer uluslararası haber ajansları Reuters ve AFP’ye ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda bunun ihtimal dahilinde olduğunu söylediler.

Reuters’a konuşan Türk yetkili, Paris saldırılarından iki gün önce 12 Kasım’da İstanbul’da gözaltına alınan İngiliz vatandaşı IŞİD militanı Aine Lesley Davis’in bu eylemin hazırlıkları için Türkiye’ye gelmiş olabileceği ihtimalinden bahsetti.

Emniyet, IŞİD’in Paris’le aynı gün İstanbul’da bir saldırı hazırlığı içinde olduğundan şüpheleniyor

Yetkili, “Davis, IŞİD içinde önemli sorumluluklara sahip bir figür. Yalnız yakalanmadı. Bir grupla birlikte yakalandı. Şu an İstanbul’da Paris’teki saldırılara benzer bir saldırının planının yapılıp-yapılmadığını araştırıyoruz. Paris’le aynı anda bir saldırı planlandığından şüpheleniyoruz,” dedi.

Türk polisinin sorguladığı Davis, IŞİD’in önde gelenleri arasında gösterilen “Cihatçı John”un yardımcıları arasında sayılıyor. İngiliz yargısı, IŞİD’in para transferinde rol oynadığını iddia ettiği Aine Lesley Davis’in karısı Amal al Wahabi’yi 2014’te iki yıl hapse mahkum etmişti. İngiltere’den Suriye’ye gidip-geldiği bilinen Davis ise aranıyordu.

Pazar günü Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir başka “üst düzey Türk yetkili” ise ‘‘Paris saldırılarıyla aynı gün İstanbul’da eylem düzenlemeyi planladıklarına inanıyoruz,’’ dedi.

Ancak henüz Davis’in polis sorgusundaki ifadesine ulaşılmış değil.

Gaziantep’te IŞİD hücresine operasyon

Türkiye’ye yönelik bir başka IŞİD saldırısı iddiası ise Gaziantep’ten geldi. Bir süredir kentte üst üste bu örgüte ilişkin baskınlar yapan Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terör ve İstihbarat Şubesi ekipleri, IŞİD bombacıları arasında gösterilen ve Ankara katliamını gerçekleştirilen ‘canlı bombaları’ araçla başkente götürdüğü sanılan Halil İbrahim Durgun’un kaldığı adrese operasyon düzenledi.

Durgun kısa süren çatışmanın ardından intihar yeleğiyle kendisini patlatırken beş polis yaralandı. Operasyon sırasında evde bulunan iki kadın ve üç çocuk emniyete götürülürken isimleri açıklanmadı.

12 adet patlamaya hazır intihar bombası yeleği bulundu

Halil İbrahim Durgun’un 10 gün önce kiraladığı evde yapılan aramada çok sayıda silah, mühimmat ve patlamaya hazır canlı bomba yeleğine rastlandı. Emniyetin verdiği bilgiye göre dairede, ‘‘1 Kalaşnikof tüfek, 3 tabanca, 7 TNT kalıbı, 7 bilye ile güçlendirilmiş fünye ile patlatılmaya hazır TNT kalıbı, 1 bilyeli TNT kalıbı, 2 ateşleme fitili, 12 bölmeli düzeneği hazır canlı bomba yeleği, 7 el bombası, 455 tabanca mermisi, 150 Kalaşnikof silah mermisi, 5 Kalaşnikof silah şarjörü, 1 plastik patlayıcı ile düzenlenmiş bomba düzeneği’’ ile ‘‘18 bin 70 lira ve 9 bin 560 dolar" bulundu.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG